Róvó László nagyon aggódik az egyetem politikai függetlenségéért

  • Róvó László jelenlegi SZTE-rektor korábban a helyi kormánypropaganda migránsozós konferenciáján szólalt fel többek között Bayer Zsolt fideszes publicistával és Bakondi Györggyel, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójával.
  • Nemrég a helyi, majd az országos kormányközeli médiában is “ajánlotta” Szegednek polgármester-jelöltként azt a Nemesi Pált, aki bár tagadta, hogy a Fidesz polgármesterjelöltje lesz ősszel az önkormányzati választásokon, nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy függetlenként elindul, így egyre esélyesebb, hogy ilyen módon a kormánypártok támogatásával fog megmérkőzni a polgármesteri székért.
  • Most azonban több közleményt is kiadott, amelyben az egyetem függetlenségéért aggódik, és burkoltan elítéli azokat az SZTE-s oktatókat, akik kiálltak a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségéért, amely egyébként a szegedi biológiai kutatóközpontot is érinti, majd a városhozához közel álló szeged.hu-t azzal vádolja, hogy “megpróbálja megfélemlíteni és megbélyegezni az egyetem azon dolgozóit, akik nem támogatják Botka László polgármester politikáját”.

Az SZTE Fidesz-közeli rektora Nemesi Pált “ajánlja” polgármesternek

Egyre esélyesebb, hogy Nemesi Pál hivatalosan civil jelöltként, de a Fidesz támogatásával mérkőzik meg majd idén Botka Lászlóval és legalább még két jobboldali kihívójával a szegedi polgármesteri címért. Erre utal, hogy Róvó László, a SzegedMa migrációs konferenciáján Bayer Zsolttal együtt felszólaló SZTE-rektor a mai Délmagyarország címlapján “őt ajánlja a szegedieknek polgármesterként”.

Erős nap volt, ez, úgy is mondhatnánk, Róvó László SZTE-rektor emelte a tétet, ha még lehet hova. Kezdődött azzal a délután egy órás sajtóanyaggal, amelyet alább szó szerint közlünk:

„A Szegedi Tudományegyetem rektoraként az Egyetemen foglalkoztatott kollégák munkaidőn túli, magánemberként tett politikai szerepvállalását – a politikai irányultságtól függetlenül – alkotmányosan rögzített alapjogként mindenkor tiszteletben tartom. Ugyanakkor Egyetemünk lelkiismereti, világnézeti és politikai semlegességének megőrzését a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa által is megerősítetten, alapvető követelményként feltétel nélkül érvényesíteni kívánom.

A fentiekre figyelemmel az Egyetem egyes, elenyésző kisebbséget jelentő, aktív vagy nyugdíjas oktatója által különböző fórumokon kinyilvánított – kormányzati döntéseket megkérdőjelező – vélemény tekintetében is hangsúlyozni kívánom a Szegedi Tudományegyetem semlegességét. Az Egyetem szervezeti keretein kívül létrejövő szerveződések a Szegedi Tudományegyetem nevét engedély nélkül nem használhatják.”

Prof. Dr. Rovó László rektor

A rektor vélhetően azután tartotta fontosnak az elhatárolódó közlemény kiadását, hogy 76 szegedi egyetemi oktató állt ki a kormány átszervezési terve és a Magyar Tudományos Akadémia függetlensége mellett. Az egyetemi titulusával a helyi és az országos kormánymédiában néhány alibi szakmai kérdés után a Fidesz potenciális jelöltjét reklámozó rektor tehát nagyon aggályosnak tartja, ha valaki vagy valakik egyetemi pozíciójukból beszélve politizálnak.

Azonban ezzel még nincs vége a napnak, az ezt boncolgató, egyébként tényleg a városházához közelálló önkormányzati szeged.hu-t is betámadta egy némileg politikai véleményt is tartalmazó közleményben:

A Szegedi Tudományegyetem visszautasítja a szegedi városvezetés lapjának, a szeged.hu-nak az egyetem rektorát méltatlanul támadó, az egyetemet a politikai küzdelmekbe bevonni szándékozó állításait.

A hírportál állításával szemben tény, hogy Rovó László rektor semmiféle politikai szerepet sem vállalt eddigi tevékenysége során, és ilyet a jövőben sem tervez. A szeged.hu megpróbálja megfélemlíteni és megbélyegezni az egyetem azon dolgozóit, akik nem támogatják Botka László polgármester politikáját.

A Szegedi Tudományegyetem nem politikai közösség, hanem oktatók, kutatók, orvosok, egészségügyi dolgozók és ezek munkáját segítő munkatársak közössége. A Szegedi Tudományegyetem továbbra is kiáll a hivatalos dokumentumaiban rögzített világnézeti és politikai semlegesség elve mellett. Határozottan visszautasítja egyes újságírók azon törekvését, hogy beavatkozzanak az egyetem életébe, és nyomást gyakoroljanak az egyetem szenátusának döntéseire.

Nem Rovó László „tolja” a propagandát, amint azt a szeged.hu állítja – ő ugyanis betegeket gyógyít –, hanem a szeged.hu.

Ezek alapján tehát a kutatás szabadságáért kiállni politizálás, az egyetem vezetőjeként polgármester-jelöltet ajánlani, és az egyetem nevében egy mondattal az után, hogy semlegességre esküdözünk, médiumokat propagandalapnak minősíteni nem az.

Kiemelt kép: mediaklikk.hu

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]