Róvó László az M1-en és a Kossuth Rádióban is ajánlotta a Fidesz még nem hivatalos polgármester-jelöltjét

Azoknak, akik Csongrádtól eltérő megyében élnek, és múlt pénteken lemaradtak arról a katartikus élményről, hogy reggel szúnyogcsapkodás közben a Délmagyar címlapjáról virítson rájuk az amúgy az egyetemi oktatókat a politizálástól óva intő SZTE-rektor polgármester-jelöltet “ajánl” a szegedieknek, majd némi képzavarral “Botka Lászlónak” (bár nem teljesen világos, hogy ő mit is kezdjen vele), aki történetesen – mit ad isten – épp az a jelölt, aki a sajtó szivárogtatása után ugyan nem hivatalosan elismert, de a független indulását nyitva hagyó Nemesi Pál, na, nekik most megadatott ez az élmény egyszerre az M1-en és a Kossuth Rádióban. Ilyenkor ugyanis összekapcsolják a két stúdiót és egyszerre kérdezik az interjúalanyt, természetesen haladó közmédia-fogyasztók ténylegesen egyszerre tartják bekapcsolva mindkettőt.

Az SZTE Fidesz-közeli rektora Nemesi Pált “ajánlja” polgármesternek

Egyre esélyesebb, hogy Nemesi Pál hivatalosan civil jelöltként, de a Fidesz támogatásával mérkőzik meg majd idén Botka Lászlóval és legalább még két jobboldali kihívójával a szegedi polgármesteri címért. Erre utal, hogy Róvó László, a SzegedMa migrációs konferenciáján Bayer Zsolttal együtt felszólaló SZTE-rektor a mai Délmagyarország címlapján “őt ajánlja a szegedieknek polgármesterként”.

A nyolc perces interjú első öt percében szakmai dolgokról, egészségügyi kérdésekről beszélnek, majd a délmagyaros interjúnál nem kevésbé mesterkélten térnek rá végre a lényegre:

Rektor úr, a következő kérdésem egy picit más témára vonatkozik, a napokban a Délmagyarnak adott egy interjút, és abban azt mondta, hogy Nemesi Pál, mint független polgármester-jelölt az őszi önkormányzati választások esélyese, miért érezte szükségét, hogy az egyetem részéről iránymutatást adjon a szegedi őszi polgármester-választáshoz kapcsolódóan?

– kérdezi a riporter, és lehet tippelni, ő érzi magát kellemetlenebbül, amikor úgy kell csinálnia a természetellenesen spontánkodó kérdésével, mint ha nem ezért hívták volna meg, a közben lesütött szemmel figyelő Róvó, vagy én, aki mindezt nézem. (Azt egyébként nem mondta, hogy ő lenne az esélyes, csak annyit, hogy szerinte sokan támogatnák, azt is érdemes azért megjegyezni, hogy ez elég furcsa dolog, hogy a köztévé szerint is ezzel az egyetem avatkozik be a választásba, ami korábban például a CEU-melletti kiálláskor még hallatlan bűn volt.)

Róvó először műspontánul megköszöni a kérdést, majd elmondja, hogy régóta él itt, egy éve rektor, és ez fölhatalmazza arra, hogy elmondja, Szegednek szerinte mi lenne az előnyös, és fejlődés akkor van, ha az egyetem, a város és a kormányzat “egy irányba gondolkodik”. És a politikailag hangsúlyozottan idézőjelben megosztott várost összefogó lendületváltásra van szükség (ezt nagyon mondhatták neki, hogy hangozzon el, mert háromszor elmondta), szóval Nemesi Pál.

Érdemes felidézni, hogy eredetiben hogy hangzott ez a nagyon kellemetlen műspontán, csöppet sem előre az interjú eredeti céljaként megrendelt kérdés a Délmagyarban:

Ez úgy hangzik, mintha konkrét elképzelése is lenne városvezetőről. Vagy tévedek?

A kérdés már csak az, tulajdonképpen mit is jelent a polgármester ajánlás, hiszen eddig ezt a műfajt nem igazán ismertük.