„Rövid géppisztolysorozatok jelezték, merre kell menni”

Harminc évvel ezelőtt váltak szenvedélyes forradalom színhelyévé Temesvár utcái, bár azt – ahogyan az a forradalmaknál gyakran előfordul – a mai napig vitatják, hogy pontosan honnan és hogyan is indultak az események. A magyar megemlékezések a december 15-ei temesvári eseményeket jelölik meg kezdőpontnak, amikor is Tőkés László védelmében kialakult spontán demonstráció kezdődött, mely néhány nap alatt országos méretű tüntetéshullámba és fegyveres harcba torkollt, a hivatalos román emlékezés azonban valamelyest eltér ettől, vagy legalábbis nem tulajdonít akkora hangsúlyt a magyar szálnak.

Ami biztos, hogy a városra, ami Trianon előtt annyira volt elérhető Szegedről, mint ma mondjuk Békéscsaba, egy időre felkapta a fejét a sajtó. Az utóbbi években a Fortepan által szélesebb körökben ismertté vált sajtófotós, Urbán Tamás akkoriban a német Sternnek dolgozott, Temesvárra egy szakadt Dacia társaságában indult. Nyugati riportereket és fotósokat azonban eleinte nem engedtek be, ezért a határzár feloldásáig az Intercontinentalban várakozott kollégáival. Erre végül december 22-én került sor, ekkor lépte át a határt és érkezett meg a teljes káosz uralta városba.

Temesvárra beérve rövid géppisztolysorozatok jelezték, merre kell menni. Az utcák tele voltak emberekkel, néha valamerről futva megindult egy-egy csoport, aztán a következő sarkon befordulva megálltak. Mindenki hadonászva magyarázta, szerinte merre vannak a szekusok. Valaki javasolta, hogy jelentkezzek a sajtóközpontban, de az állandó lövöldözések miatt nem tudtam bejutni. Nem akartam a romániai forradalom „Pedrazzinije” lenni, elvégre nem meghalni küldtek oda, hanem képeket csinálni. Végre sikerült bejutnom a teljesen szétlőtt „parancsnokság” első emeletére, ahol egy asztalnál ült egy férfi és egy fiatal nő. Felmutattam a nemzetközi újságíró igazolványomat és kaptam egy kicsi sárga kitűzőt, GARDA felirattal. Ennek aztán semmi haszna nem volt, de ma is őrzöm a 89-es naplómba beragasztva

– írja korábbi visszaemlékezésében.

Urbán 1960 és 1990 között lőtt fényképei korlátlanul elérhetőek a Fortepan gyűjteményében, munkásságával korábban foglalkozunk már a Szegederen is, mivel a városban is készített anyagokat, például a dorozsmai cigánysorról. Most azonban ettől távolabb, de mégis a közelben maradunk: Temesvár, 1989 decembere.

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

 

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan