Rejtett utalások és harmadik híd a város 2050-es vízióin

Csütörtökön jelent meg az önkormányzat Szeged Vision nevű figyelemfelhívó kampányának első anyaga (itt írtunk róla), egy 3D-s, körbenézegethető kép, amin a Belvárosi híd környékét láthatjuk egy szegedi alkotó szemeivel. Kíváncsi voltam, hogy ha valaki egy ilyet készít, mégis miféle easter eggeket és különlegességeket rak bele, úgyhogy górcső alá vettem. Az első és talán legfontosabb (nem) megfigyelésem, hogy

az önkormányzat harminc év alatt sem vitte végbe a Szeged főutcája a Tisza projektet.

A rakpart alapjaiban pontosan ugyanúgy néz ki, mint ma, és semmi sem valósult meg a tavaly a választások előtt bejelentettekből. Bár ezt kellő mértékű önkritikának is betudhatjuk. És most a többi:

1. Talán szintén önreflexió, talán komolyan vették, mindenesetre a város 2050-be képzelt Szegedén már van harmadik híd. Igaz, a Belvárosi hidat kopizták oda, de van. Meg Smokey Monday is lesz még, az is klassz.

2. Az ötvenéves mentőautón túlhaladva láthatjuk, hogy a kultúra bizony fontos marad ilyen válsághelyzetekben is: zongora árválkodik a lépcsők aljában arra várva, hogy valaki dalra pendítse húrjait.

3. Időjárás Szegeden, 2050-ben: ha jól látom, olyan 32-35 fokok várhatók a héten, ami annyira nem is vészes, tekintve hogy ma is 35 volt. Mondjuk lehet, hogy épp október van. Akkor már gáz. Külön plusz pont a semmitmondó marketingesek hirdetéséért. Illetve úgy tűnik, hogy a műemlékvédelem is marad a lejtpályán, amin most van.

4. Adótorony kerül az Égő Aranyra, na meg a tag lekicsinyítve a kenyérgyárról.

5. Mai árfolyamon számolva úgy 35 ezer forintba kerül egy liter víz, ami azért eléggé húzós. De legalább bevezették az eurót! Meg van robotkutya is, és közmédia(?) a hídfőn.

6. És ha már híd: az ekkor 102 éves Belvárosi híd kicsapongó elég ramaty állapotnak örvend. Lehet rájöttek, hogy már felesleges.

7. A Lapos is okafogyottá vált, ezért inkább menekülttáborrá (vagy slummá) alakult át.

8. Újabb városrészek épültek dél felé, ami nem annyira érdekes, az viszont annál inkább, hogy ha jól látom, panelházakról van szó. Ki tudja, lehet újra divatba jönnek. Illetve mintha konfliktus is zajlana éppen arrafelé, talán a határon.