Reggel már nem indul a vonat Újszegedről

Szombat reggeltől lép életbe az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megrendelt csökkentett mellékvonali menetrend a vasúton, ami az Újszeged-Mezőhegyes vonalat is érinti.

Mint azt korábban írtuk, a koronavírus-járvány okozta csökkent utasszámra hivatkozva gyéríti a szolgáltatást összesen 34, elsősorban vidéki vasúti mellékvonalon az ITM. Ennek következében számos vonalon a jelenlegi két-három vonatpár egyre csökken, több vonalon azonban csak az átmenő forgalom marad meg, a regionális teljesen szünetel. Ezt valamennyi vonal esetében pótlóbuszokkal váltja ki a vasúttársaság, a néhány napja megjelent pontos vasúti menetrendből azonban kiderül, hogy az újszegedi vasútvonal esetében még csak ennyi sem lesz, az utasokat egyenesen a párhuzamos helyközi buszokra terelik.

Újszeged és Mezőhegyes között eddig hétköznapokon és szombaton kettő, vasárnap pedig három vonatpár közlekedett. Egy vonatpár jelen esetben egy Újszegedre érkezést, és onnan visszaindulást jelent, ugyanazzal a szerelvénnyel történve. Szombattól azonban a reggel fél nyolc körül (és a vasárnap este) induló vonatot kivették, és csak a 15:18-kor beérkező és 15:43-kor visszainduló marad meg.

A ritkítást egyébként számos közlekedési szakszervezet és még fideszses polgármesterek is támadták éles kritikával, érthetetlennek tartják ugyanis, hogy miért pont akkor csökkentik a vonatok számát, amikor a kormány már minden más területen enyhítéseket vezet be. A kormány szerint minderre azért van szükség, mert átalakultak a közlekedési szokások a járvány alatt, ezen vonalak forgalma pedig ötödére, néhol tizedére esett vissza.

Az elsősorban kelet-magyarországi vonalakat érintő ritkítás az alábbi térképen került feltüntetésre:

Fotó: MÁV-Start