Püspöki gyermekvédő után milliárdos kamaraelnökkel megy a Fidesz Botka ellen

Amint megírtuk, a 24.hu úgy tudja, Nemesi Pál futhat be a Fidesz döcögősen induló castingján Botka ellenfeleként az őszi önkormányzati választásokra. Így a korábbi egyházmegyei gyermekvédő után milliárdos egykori kamarai elnökkel próbálja bevenni a szocialista fellegvárat a kormánypárt, egy ellenjelölt azonban mindenképp lesz még a jobboldalon.

Fotó: Szeged.hu

 

A szegedi Fidesz több ember népszerűségét is mérte, miközben többször is módosították az önmaguknak kitűzött határidőket a polgármester-jelöltjük bejelentésére. Nem volt könnyű a választás: 2002 óta, mióta Botka László polgármester Szegeden, sok jelölttel próbálkozott már a mende-mondák szerint nem egyszer a fővárosi pártközpontból is leteremtett szegedi kormánypárt, ám mindezidáig nem sok sikerrel, ráadásul időközben volt szövetségesükkel, Szabó Bálinttal való kapcsolatuk nyomán erős belháború is a felszínre tört a helyi pártszervezet és környezete körül.

A telefonos közvélemény-kutatásban a párt helyi elnökén, a volt kézilabdázó Bartók Csabán kívül Ádám Attila szegedi jogászt, Szabó Gábor volt rektort – aki később azt nyilatkozta, őt meg se keresték – és még egy sor embert szondáztattak, köztük volt az a Nemesi Pál, aki a portál egyelőre hivatalosan meg nem erősített információi szerint a befutó lehet.

 

Milliárdos kamaraelnök, közbeszerzésekkel megszórva

 

Öt éve Kothencz Jánost, a kormánypárttal igen jó viszonyt ápoló Kiss-Rigó László megyéspüspök vezette Szeged-Csanádi egyházmegyéhez tartozó Ágota Alapítvány alapítóját, gyermek- és ifjúságvédelmi szakértőjét jelölték, akit nem csak a Fidesz, de hivatalosan a Lakótelepi Emberek Érdekvédelmi Társulása nevű civil közösség jelöltje is volt. Ennek megfelelően “egy közülünk” jelszóval próbálták eladni (képletesen, és volt olyan matrica, amin konkrétan ez a szlogen szerepelt), igaz, sikertelenül: a sokadjára újrázó Botka több mint húsz százalékkal verte meg.

 

 

Na, most ugyanez nehezen fog menni, a millárdos nagyvállalkozó, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója és főtulajdonosa, a A Csongrád Megyei Kereskelmi és Iparkamara elnöke vélhetően pár dologban eltér az átlag lakótelepen élő szegediektől. Például – ahogy a 24.hu emlékeztet rá – a 2017-ben 4,76 milliárd forint árbevétel mellett 76 milliós nyereséget elérő cége számos állami és önkormányzati megrendelés nyert el az utóbbi években Szegeden zsinagóga rekonstrukciójától az egyetemi klinika építéséig.

 

Harmadik jelölt biztosan lesz

 

Két másik jelölt is jelezte jobboldalról, mindkettőjükről elmondható, hogy egykoron a szegedi Fidesz fontos szövetségesei voltak, mára azonban konfliktusba kerültek a helyi pártszervezettel. Ilyen volt Bartha László egykori polgármester, akiről a helyi Fideszt “újraszervezni” Szegedre küldött Kubatov Gábor pártigazgató 2017 őszén azt mondta, hogy “Bartha László polgármestersége alatt rosszabbak voltunk, mint a mostani szocialista városvezetés.

Ő most a jobboldali Tisza Koalíció nevében indul, amely az egykoron a SzegedMa.hu akkori főszerkesztőjének, Pintér M. Lajosnak a köréhez köthető Tisza Lajos Közéleti Egyesületből alakult át. (Pintér távozása után Körmendi Gábor blikkes bulvárújságíró vette át a lapot, elmondása szerint a nagyon rossz olvasottságot igyekezett kompenzálni, az ő hangnem-váltása után többen a laptól az időközben kormányközelbe került Délmagyarországhoz távoztak, és a Habony Árpádhoz tartozó Blogstarhoz került Pintér M. is óvatosan, de kritizálta a lap későbbi irányát.) Erősen kérdéses tehát, mennyire bízhat a Fidesz abban, hogy Bartha visszalép a jelöltjük javára.

Aki azonban biztosan nem fog, az Szabó Bálint, a Szeviép-ügyben a Botka-féle városvezetést támadó, és ezzel a kormányközeli médiában ismertté vált jogász, aki azonban nemrégiben kegyvesztetté vált, miután Facebook-oldalán kezdte el “kiteregetni a szennyest” a helyi pártszervezet neki nem tetsző kapcsolati hálójáról. Maróti Gábor vállalkozót például Szeged Simicskájának nevezte. A kormánypárt korábbi oligarchájára utalva azt állította, hogy – mint fogalmaz – az “üllési-budapesti fiatalember” irányítja érdemben a helyi pártszervezetet.

Miután Szabó több bejegyzésében élesen bírálta a helyi Fideszt, a korábban még hiteles forrásként őt idéző és gyakran szerepeltető kormányközeli médiumok elkezdtek róla lejárató anyagokat közölni. A SzegedMa például gyakorlatilag csatlakozott a Botka-féle önkormányzathoz közel álló médiumokhoz, és cikksorozatban kezdte negatív színben feltüntetni a nem egyszer “csapatot váltó” Szabót, és ők is elkezdtek politikai kalandorként hivatkozni rá – ezt a pejoratív jelzőt korábban az önkormányzathoz közel álló médiumok használták az MSZP-t és a DK-t is megjárt Szabó hiteltelenítésére. Az utóbbi időben egyre durvul a meccs, Szabónál nemrég házkutatást tartottak, amiről ő azt mondta, politikai megrendelésű volt.

A napokban pedig a Szabó Gábor elleni feljelentésről pedig azt mondta lapunknak, ez az ő ellen irányulóhoz hasonló politikai bosszú lehet a volt rektor ellen. Szabó azóta egyre élesebben bírálja a Fideszt, a kormányközeli média és Kubatov pedig már “Botka embereként” beszél róla, tehát szinte kizártnak tűnik, hogy visszalépjen, egy jobboldali ellenjelöltje tehát biztosan lesz Nemesinek Botkával szemben – amennyiben az sajtóinformáció helyes és tényleg őt indítják.