Petíció indult Rovó László lemondásáért

Kedden egy egyetemi dolgozó petíciót hozott létre Rovó Lászlót lemondásra felszólítva. Eddig közel ezer aláírás gyűlt össze.

Rovó László koronavírus-ügyét nem kell bemutatni: az egyetem rektora Dél-Tirolban volt síelni, ahonnan állítása szerint március 8-án tért vissza Magyarországra, még mielőtt a kormány veszélyhelyzetet rendelt volna el. Rovó nem vonult önkéntes karanténba, majd március 21-én kiderült, hogy egy szegedi egyetemi vezető tesztje pozitív lett. Erről az RTL Híradója számolt be, majd egy órával később a városban először a Szegeder írta meg, hogy Rovó Lászlóról van szó. Ezt a rektor másnap elismerte közleményében.

Azt nem tudni egyébként, hogy Rovó hány ember fertőzött meg, ha egyáltalán megfertőzött valakit. A Szegedi Tudományegyetem keddi közleménye szerint mind a 120, Rovó miatt vizsgált személy tesztje negatív lett, a Magyar Orvosi Kamara azonban hat pozitív személyről tud. Bár nem tudni, hogy ezen személyek valóban Rovó által kapták-e el a koronavírust.

A Magyar Orvosi Kamara eljárást is indított a rektor ellen, amit azzal indoloknak, hogy „következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása.”

A petíció most azért indult, mert mint írják, „az egyetemi vezetőség, dékánok, orvosok is félnek” és nem szeretnék, hogy a rektor megússza szerintük felelőtlen tetteit.

„Rengeteg oktatótársam, a Rektori Hivatalban dolgozó barátaim/ismerőseim és a számtalan aneszteziológus, fül-orr-gégész, klinikai dolgozó, vagy csak műtétre váró betegek nevében és értük hozom létre ezt a petíciót, mert ezt az embert a gátlástalansága és a pénzéhessége juttatta el idáig és most még csak bocsánatot sem kért, kenegeti magát. Szinte azt várja el, hogy még sajnáljuk is” – áll a petíció leírásában.

A petíciót eddig a pillanatig 922-en írták alá, és sokat elárul az egyetemi dolgozók elnyomásáról, hogy az aláírók több mint fele névtelenül szignált.