Petíció indult a szegedi szabadstrandok visszaállításáért

A szegedi Fidesz visszaadná a szabadstrandokat a lakosoknak jövő nyártól, ennek érdekében most aláírásokat gyűjtenek.

„Jövő héttől a Victor Hugó utcai Fidesz-irodában írható alá az a petíció, amit a szegedi szabadstrandokért indítottunk” – jelentette be kedden a Laposon tartott sajtótájékoztatóján a fideszes Német Ferenc önkormányzati képviselő. Hozzátette, hogy idén ez nem sikerült, mivel nem nyújtott be senki kérelmet a kormányhivatal felé, akinek ezt engedélyeznie kellene.

Német a Délmagyarország beszámolója szerint arról is beszélt, hogy bár áradás idején a vízminőség tényleg nem alkalmas a fürdéshez, előtte és utána is lehetne strandolni, mint ahogyan Csongrádon, Mindszenten és Algyőn is lehet. Határon túli példákat is említett, mint tiszai szabad fürdőző helyek. A képviselő szerint miközben a baloldal a balatoni szabadstrandért tüntetett nemrégiben, addig Csongrád-Csanád megye székhelyén kérelmet sem nyújtottak be azért, hogy legálisan lehessen fürdeni a Tiszában.

Chovanecz Kata önkormányzati képviselő szerint itt nem csak arról van szó, hogy lehessen fürdeni, hiszen a pandémiás időszakban itt olyan közösségi terek alakulhatnának ki, melyek jóval biztonságosabbak a zárt térrel üzemelő városi fürdőknél. „Régen nemcsak fürdőzni, hanem napozni, a kijelölt tűzrakóhelynél sütögetni is lehetett, valamint volt röplabda- és futballpálya is. A szegediek ezt szerették, mert szép panorámával kifejezetten jó szabadidős programokat tudtak szervezni a családok, baráti társaságok” – mondta a képviselő.

Azt is hozzátették, hogy a szegediek idén is jól érezték magukat a Laposon, és sokan a tiltó tábla ellenére is fürödtek a Tisza vizében, ami megmutatja, lenne igény.

A petíciót – mely online formában már elérhető – cikkünk megjelenéséig közel százan írták alá, másodikként Bartók Csaba szegedi Fidesz-elnök, aki megjegyzésként annyit írt, „Szükséges és hiányzik!” Az aláírók zöme szegedi, de akad néhány budapesti vagy Szeged-környéki szignáló is.

Levélben keressük a szegedi önkormányzatot arra vonatkozóan, hogy terveznek-e lépéseket tenni az ügyben. Ha igen, akkor pontosan mit, ha pedig nem, akkor milyen akadályokat látnak.

 

Nyitókép: fürdőzők a partfürdőn 1960-ban. Fotó: Album013 / Fortepan