Pénteken pár percre kihal az emberiség Szegeden

Greta Thunberg, egy 16 éves svéd lány tavaly elindított valamit, ami mára Szegedre is elért. Eldöntötte, hogy nem megy iskolába, hanem a klímaváltozással kapcsolatos azonnali lépéseket követel.

2018 augusztusában állt ki a svéd parlament elé Skolstrejk för klimatet (iskolasztrájk a klímáért) transzparenssel. Ezt követően alakult hagyománnyá, hogy Fridays for Future (péntekek a jövőért) néven világszerte milliónyi diák sztrájkol a hét utolsó munkanapján, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, és arra, hogy ha nem cselekszünk most, nagyon nagy bajban leszünk.

 

Május 24-én jön a következő globális klímasztrájk, melyet immáron hazánkban is megrendeznek. Az eseményt a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervezi.

 

Kihaltak a Kossuth téren

 

Előbbi pénteken a budapesti Kossuth téren már tartott egy kisebb felhívást a jövő heti eseményre, mely „bemutatta, mi fog történni mindenkivel, ha nem fékezzük meg Földünk és éghajlatunk elképesztő rombolását.”

Ezt azzal fejezték ki, hogy tábláikkal nem sétáltak vagy egy helyben álltak, ahogy az szokás, hanem

lefeküdtek a térkőre és halottnak tettették magukat.

Fotó: Dörgő Zsuzsi / Fridays for Future Magyarország

 

És kihalnak Győrben, Pécsen és Szegeden is

 

A rendezvény felhívja az emberek figyelmét arra, hogyha nem cselekszünk, hamarosan kihalhat az emberiség, és onnan nem lesz visszaút. Május 24-én ezért nem csak Budapesten, de Szegeden, Győrben, Szekszárdon, Pécsen, Debrecenben és Miskolcon is lesz rendezvény.

Fotó: Dörgő Zsuzsi / Fridays for Future Magyarország

 

Az esemény május 24-én pénteken lesz délután egy órakor, találkozó a Móra Ferenc Múzeum mögötti füves területen. Facebook event itt.

Nyitókép: Dörgő Zsuzsi / Fridays for Future Magyarország