Papírforma szerinti Fidesz-győzelem ér, áttört a DK és a Momentum

A Fidesz papírforma szerinti győzelme mellett a DK és a Momentum áttörését tartalmazza a kormányközeli Magyar Nemzet 98%-os feldolgozottság melletti, tehát már eléggé készpénznek vehető EP-választási értesülése, a Jobbik és az MSZP beszakadt  

Bár 11 óráig hivatalos eredmény nem lesz, exit-pollok és pártoktól kiszivárgó adatok azért igen, először a Magyar Nemzet közölt több szempontból is meglepő adatokat. A korábban lapunk által is szemlézett 36 százalékos adatok után immáron 98%-os feldolgozottság melletti, azaz elég véglegesnek vehető adatokat közölt a lap. Ezek a következők:

  • 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP 13 EP-képviselői hellyel,
  • őket követi a Demokratikus Koalíció16,3 százalékkal és 4 mandátummal,
  • utána a Momentum következik 9,7 %-kal és 2 bejutó jelölttel,
  • Majd az MSZP 6,6%-kal, egy hellyel,
  • és a Jobbik 6,5 százalékkal, szinten egy hellyel.

Az érlelődő Fidesz-győzelem lényegében a papírforma, az ellenzékről szivárogtatott számok viszont már izgalmasak.

Hirdetés
Cseh Katalin, a Momentum listavezetője és Fekete-György András, a párt elnöke a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor

A Demokratikus Koalíció azáltal, hogy 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe, felülmúlta a várakozásokat, ugyanez igaz az első választási sikerét elérő Momentumra is, akik esetében sokan vitatták, hogy esélyesek-e a mandátumszerzésre.

 

 

Az MSZP és a Jobbik beszakadása pedig alaposan átrendezheti az ellenzéken belüli erőviszonyokat, ami különösen érdekes lesz az őszi önkormányzati választások előtti tárgyalásokon.

(Magyar Nemzet)