Palackokból készült tutajon úsztak át Szegedre a gyergyói tűzoltók, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre

125c7d41b8bd9d5f7ebf35d2d6a42e34

 

Háromezer műanyagpalackkal töltötték meg a fémvázat, amivel tizenhat napig utaztak a Maroson, hogy ezzel felhívják a figyelmet a folyó tisztán tartására.

„Bár találkoztak szemetesebb területekkel, a folyó völgye az előre számítottnál tisztább volt” – mondta Szabó Zoltán zászlós újságíróknak, majd hozzátette, bízik benne, akciójukkal sikerült a Maros-mentén élők figyelmét felhívni arra, jobban figyeljenek oda környezetükre.

Ő is annak a nyolcfős csapatnak volt a tagja, akik április elsején a Hargita megyei Gyergyóremetéről – a Maros forrásától 50 kilométerere – indultak el 12 négyzetméteres felületű fémvázból és az azokat megtöltő háromezer pillepalackból álló tutajukkal. Az építményt kormánylapáttal és evezőkkel irányították.

b859f3415769b9db3e023735ef03cbcd

A legnehezebb feladat az volt, amikor a tutajt ketté kellett bontani, hogy a gátaknál kiemeljék, de ebben a környékbeli települések tűzoltói alkalmanként segítségükre voltak. Nehézségeket okozott az elmúlt hét esőzése is, de az út végére a jó idő is visszatért – mondta el Szabó, aki úgy összegzett: útjuk nagyjából a terveknek megfelelően alakult, csupán a folyó sodrását becsülték egy kicsit túl, így az utazás a tervezett két hét helyett tizenhat napig tartott. (via MTI)