Ötvenezret is fizethet az, aki Szegeden maszk nélkül használja a tömegközlekedést

Ahogy azt megírtuk, szeptember 15-től szigorúbb intézkedésekkel védik az utasok és a munkavállalók egészségét a helyközi közlekedési szolgáltatók. A hónap közepétől kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain.

A társaságok akár rendőri intézkedést is kérhetnek a helyzet kezeléséhez, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást. A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. is bekeményített, a Szeged Televízió híradójában Makrai László, a Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az az utas, amelyik nem tesz eleget a maszkhasználati követelményeknek, kizárható a szolgáltatás igénybevételéből.

Az ilyen esetekben az ellenőr rendőrt is bevonhat az intézkedésbe, az egyenruhás pedig a következő megállók valamelyikénél szabálysértési eljárás alá vonhatja az utast, ami akár 50 ezer forintos büntetéssel is járhat. Az SZKT az üzletszabályzatát is kész módosítani, ha szükség van rá, így idővel az ellenőrök is oszthatnának helyszíni bírságot.