Ötmillióra büntette a bíróság a 888.hu-t a Mars téri piaccal kapcsolatos hamis állításai miatt

Ötmillió forint sérelemdíj megfizetésére, és a cikk 15 napon belül történő eltávolítására kötelezte a bíróság a 888.hu-t, mert megsértette a szegedi önkormányzat jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát.

A 888.hu még 2017 novemberében írt a Mars téri piac fejlesztéséről, mellyel kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék szerint több olyan állítást is megfogalmazott, amelyek azóta sem kerültek igazolásra:

  • „Botka és sleppje 1,9 milliárd forintnyi uniós támogatásért csalt, hazudott, és fosztott meg családokat a megélhetéstől”
  • „A Botka László vezette önkormányzat úgy hívott le az EU-tól 1,9 milliárd forint támogatást, hogy erre az uniós és magyar jogszabályok alapján nem lett volna lehetősége. Tehát csaltak és hazudtak”
  • „A polgármester 2009-ben büntetőjogi felelőssége tudatában úgy nyilatkozott, hogy a felújítani tervezett Mars téri piac területe (ingatlan) a projektjavaslat benyújtásának időpontjában per- és igénymentes”
  • „Tehát az ingatlan a valóságban nem volt per- és igénymentes, Botkáék mégis ezt hazudták, hogy megkapják az uniós pénzeket, hogy a 2010-es választásokon lehessen a fejlesztésekkel kampányolni”

Ezek alapján a 888.hu megsértette a szegedi önkormányzat jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát. A bíróság amellett, hogy ítéletében utasította a portált arra, hogy 15 napon belül távolítsa el a cikket az oldaláról, további 5 millió forint sérelemdíj kifizetésére is kötelezte azt, Szeged város önkormányzatának részére. Az ítélet nem jogerős. (Szeged.hu)

 

Nyitókép: MTI