Öt év herbál, hat év börtön

Július 4-én mondta ki az ítéletet a Szegedi Törvényszék annak a makói házaspárnak az ügyében, akiknek magánházában, még 2015 márciusában tartott házkutatást a rendőrség és foglalt le hatósági engedély nélkül birtokolt illetve eladásra szánt, nagy mennyiségű szintetikus kanabioidot, írja a birosag.hu-ra hivatkozva a Vásárhely 24. Az érintett férfi és nő Honvéd városrészbeli  házának falán illetve közösségi oldalukon hirdették  az eladásra szánt kábító hatású anyagokat. 2010 végétől egészen elfogásukig 500 és 2000 forint közötti összegen értékesítették a “herbál” néven ismert é vált kábítószer több válfaját is, 0,1-től 0,7 gtömegig terjedő csomagokban.

A tevékenységüket érintő jogszabályi változásokat folyamatosan figyelemmel kísérő házaspár birtokában, a házkutatások során háromféle szintetikus marihuánát találtak kiporciózott illetve ömlesztett állapotban, melyek közül akkor kettő új pszichoaktív anyagnak, egy pedig kábítószernek minősült. A peres eljárás során kihallgatott vásárlók és felhasználók, melyek közül több is az elítéltek lakhelyén fogyasztotta el aktuális adagját, memóriaromlásról illetve magas addikciós faktorról számoltak be.

Az “bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés” bűntettében kihirdetett ítélet szerint a férfi elkövetőt hat év börtön-, a női tettestársát pedig ugyanennyi fegyház büntetéssel sújtja törvény. Az indoklás során Bathó Nikolett bíró kifejtette, hogy az elkövetők maguk is fogyasztói voltak a kérdéses szereknek, melyek összetételének kapcsolatos ismereteik hiánya sem menti fel őket, lévén tudatában voltak annak, hogy kábító hatású szereket terjesztenek és használnak. Mivel a vádlottak és védőik fellebbezést nyújtottak be a büntetés enyhítése érdekében, az ítélet nem jogerős.