Összeférhetetlenség és törvény nemtudás a szegedi Momentumban

Egyszerre töltött be tisztséget a Magyar Orvosi Kamarában és elnökségi tagságot a Momentum szegedi szervezetében Takács Róbert, holott ezt maga a MOK-ra vonatkozó törvény is összeférhetetlenségként jegyzi. Takács kedden lemondott párttisztségéről.

Takács Róbert nem különösebben aktív közéleti személy, néhány bejegyzést publikált a Momentum házi blogján, írt már mással közösen cikket a Népszavába, saját csatornáin azonban nem jellemző rá a közszereplés. A hírekbe legutóbb akkor került be, amikor tavaly novemberben tisztújítást tartott a Momentum szegedi szervezete, ahol mint „szakpolitikáért felelős elnökségi tag” került említésre. Így Takács lett a helyi Momentum ötfős elnökségének egyik tagja Rácz Mihály, Hegedűs Barnabás, Urbán Tamás, és természetesen Mihálik Edvin elnök mellett. Mihálik már inkább ismert, hiszen az önkormányzati választások után odesszai képviselősége mellett zöldváros tanácsnokként is működik.

Arról, hogy Takács egyszerre töltötte be a két összeférhetetlen tisztséget, a SzegedMa írt először keddi cikkében. A lap alapvetően azt vizsgálta, vajon hogyan kerültek belsős információk Mihálikhoz Rovó László koronavírusos botrányával kapcsolatban. Ilyen belsős infó volt az, amikor egy bizonyos levélrészletet publikált saját Facebook-oldalán a következő kommentárral: „Dr. Horváth Szatmár a Magyar Orvosi Kamara területileg illetékes etikai bizottságának elnökét ezen levél tanulsága szerint kiebrudalták az SZTE ÁOK egyik bizottságából.” Mint a SzegedMa írja, a fiatal politikus szerint ez úgy történhetett meg, hogy Horváth Szatmár elindította Rovó ellen az etikai vizsgálatot. A vizsgálat azonban azóta sem indult meg.

Mosolygós csoportkép a tisztújítást követően. Mihálik baloldalán látható a fekete öltönyös férfi Takács. Fotó: Mihálik Edvin / Facebook

A SzegedMa szerint a levél nem mástól kerülhetett Mihálikhoz, mint Takács Róberttől, aki kapcsolatban volt vele és a kamara megyei szervezetével is, hiszen mindkét helyen tag volt. A MOK-ra vonatkozó törvény szerint azonban „Összeférhetetlen a kamarai tisztséggel, ha valaki (…) politikai pártban tisztséget tölt be”, tehát Takács ha akaratlanul is, de törvényt sértett azzal, hogy párttagságot vállalt a Momentumban.

Az összeférhetetlenségről tudnia kellett legalább neki, ha elolvasta a MOK-ra vonatkozó törvény ezen részét. Takács azonban a SzegedMa szerdai cikke szerint nem tájékozódott eléggé, ezért nem tudta, hogy a kettő együtt nem játszik. „Hiba volt, hogy erről időben nem tájékozódtam. Miután az összeférhetetlenségről tudomást szereztem, lemondtam a politikához köthető megbízatásomról” – mondta a lapnak.

A MOK megyei szervezete nevében Dr. Horváth Szatmár reagált a lapnak. Ő azt mondta, hogy az etikai bizottság elé fogják terjeszteni az ügyet. Az egészben talán nem is az a sajnálatos, hogy valaki két összeférhetetlen tisztséget viselt egyszerre, – ez valóban lehetett véletlen – hanem hogy a SzegedMa által megkeresett érintettek közül mindössze Takács és Horváth reagált, a Momentum szegedi elnöke, Mihálik Edvin mindössze a Facebookjára kiírta, hogy a SzegedMa igazából csak tereli a figyelmet a Rovó-ügyről, és felszólította a rektort, hogy mondjon le (micsoda váratlan fordulat). Választ a kérdésekre nem adott (a SzegedMa személyeskedő hangvétele után (Mihálikról a következőt írják: „egy teljesen súlytalan, semmiféle erővel és befolyással nem rendelkező, feltörekvő megélhetési politikus”) ez egyébként nem meglepő, de még ez sem ment fel egy politikust a válaszadás alól).

Levélben kerestük Mihálikot és Takácsot is. Utóbbi azt válaszolta, hogy 2019 júniusától került a MOK-ba, és valóban nem tudta, hogy ez összeférhetetlen a momentumos tisztséggel, melyről most kedden mondott le. Arra a kérdésre, hogy miért a Momentumnak, és miért nem a MOK-nak mondott adieu-t azt felelte, szakmai szempontok álltak döntése mögött.

Mihálik tartalmasabb választ adott. A párt helyi elnöke azt írta, hogy több forrásból is megkapta a levelet, az nem Takácstól származott, illetve állítása szerint nem tudott az összeférhetetlenségről. Arra a kérdésre, hogy ki döntött Takács párttisztségének megszüntetéséről azt mondta, „Takács Róbert egy felelős ember, aki miután nyilvánvalóvá vált számára az összeférhetetlenség ezt azonnal feloldotta. Én ilyet nem kértem tőle, jogom se lenne rá, hiszen nem én választottam meg a nevezett tisztségére és az összeférhetetlenség tényét sem tudtam megállapítani”. Azt is megkérdeztük Miháliktól, hogy nem gondolja-e, hogy politikusként kötelessége volna minden sajtómegkeresésre reagálni, bármely politikai oldalról is jön az, melyre ő azt felelte, hogy a SzegedMa provokációiban nem vesz részt. „A propagandisták kérdéseire a tegnapi – témához kapcsolódó – nyilatkozatomat küldtem el nekik, ami a Facebook oldalamon elérhető.” Mihálik azzal zárta sorait, hogy megtisztelő volt számára egy klinikai főorvossal együtt dolgozni, és köszöni Takács munkáját.

A Momentum szegedi szervezete az ügy miatt 30 napon belül köteles ismételten tisztújítást tartani.

 

 

Nyitókép: szeged.hu