Őrjöngő kommentelők követelik az őszinte polgármester halálát

Újabb bűnbakot talált az internet népe: ezúttal Szarvas polgármesterét szólják meg azért, mert a koronavírus-fertőzöttek bánásmódját a leprások bánásmódjához hasonlította. Nem embereket, hanem a hozzájuk történő viszonyulást.

Babák Mihály az első Fidesz-kormánnyal egy időben, 1998-ban kezdte meg működését polgármesterként a Szegedtől úgy 70 kilométerre található Szarvason. Csakhogy míg a Fideszt leváltották négy évre rá, ő maradt, és 22 éve vezeti a várost. Első blikkre átlagos kisvárosi polgármesternek tűnik, aki egy bizonyos szintig talán még mindig a 20. században él. Erről árulkodik legutóbbi kijelentése is, ugyanis a Szarvasi Televízió adásában a következőt vélte mondani:

„Aztán hogyha kiderül, hogy valaki covidos lett, mert megvan a tesztje, vagy karanténban van, akkor pedig úgy kell kezelni, mint a leprást. Már bocsássanak meg a kifejezésért, nagyon rossz kifejezés. Most nem szabad hozzá érnünk, és etetnünk kell és mosnunk kell.”

Babák nyilvánvalóan azt hitte, hogy kimondhatja ártatlan, teljesen helytálló gondolatait következmények nélkül. Tévedett.

Azt gondolom, hogy teljesen egyértelmű a polgármester közlendője: a koronavírus-fertőzötteket ne csókolgassuk, hanem igenis kerüljük el. Ahogyan a leprásokat is annak idején, nehogy elkapjuk a kórt. Hol van ezen kivetnivaló? Netán azt mondta, hogy a Covid-fertőzöttek mind leprások? Azt mondta, hogy olyanok, mint a leprások? Vagy hogy építsünk nekik egy külön szigetet, ahol élhetnek? Nem.

Lázár Zsolt esperes és Babák Mihály polgármester őszi rozst vet Szarvas határában 2013. október 3-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI

Babák azt merészelte mondani – egyfajta figyelemfelkeltés gyanánt –, hogy aki elkapja a koronavírust, azt kerüljük el, és legyünk óvatosak. A kommentelők mégis máglyára vetik.

  • „Hogy lehet egy ilyen ember polgármester?” – 24 like
  • „Remelem elkapja O is, es a korhazban az orvosok, noverek mind ugy fogjak kezelni! Mint egy rohado sz@rkupacot! Mert az!” – 54 like
  • „Szarvasiak büszkék lehettek ,hogy mekkora orbitális bunkót választottatok meg!” 43 like
  • „Ha egy polgár mester ilyet ki mer mondani az nem ember nincs helye a hivatalban annak nincs szíve” – 1 like
  • „derék ember, NERkompatibilis……, de megütni sem lehet, mert belehal azzal a satnya kinézetével !” – 3 like
  • „Ismerem ilyen bunkó mindég –képviselő társának azt mondta mikrofon jobban állna a szájában —” – 3 like

Utóbbi egyébként soha nem történt meg, legalábbis nem így. Babák még februárban mondta egy testületi ülésen képviselőtársának, hogy nem fog közelebb hajolni a mikrofonhoz, hiába nem hallják néhányan. „Maga engem nem hall?! Hát ne haragudjon meg, de nem rakom a számba. Ez nőnek jobban áll, mint nekem, úgyhogy nem csinálom” – mondta.

De ez most másik eset, tekintsünk rá külön. Babákot most egy fél ország ütlegeli virtuálisan azért, mert őszintén kimondta bagatell, egyértelmű igazságot. Mondhatta volna azt is, hogy a Covid-fertőzötteket úgy kell elkerülni, ahogyan az út szélén rothadó elgázolt macskát szoktuk, és akkor is igaza lett volna, és akkor is felháborodott volna rajta ennyi ember. Mert fel kell háborodnunk, hogy elfelejthessük kicsinyes szar életünket.

A legmeglepőbb azonban az, hogy még csak nem is a hozzászólók döntötték el, hogy itt most bizony szitkozódni és őrjöngeni kell – a sajtó adta szívükbe az érzéseket a megfogalmazással. Babák “kirohanásáról” ugyanis az országos média is beszámolt, mondatait kifogásolhatónak és meredeknek nevezték. A szarvasi polgármester szavai Szegedre is eljutottak, az egyik városi hírportál többek között ezt írta: „A város gyönyörű, a polgármester kijelentése kevésbé, sőt…” A normális világban teljesen vállható kijelentést a politika is meg kívánta lovagolni, a Jobbik máris lemondásra szólította fel Babákot.

Nem kívánom védeni Szarvas polgármesterét, az eddig látottak alapján a legkevésbé sem szimpatikus, de azért ne rontsuk már rá valakire az ajtót gondolkodás nélkül.