Orbán szerint kétszer annyi közmunkás lesz, mint amennyi eddig volt

Az élet újraindításának további lépései legkorábban a jövő hét végén következhetnek – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással – jelezte a kormányfő.

Azzal kapcsolatban, hogy kinyitnak-e az iskolák a nyári szünet előtt, azt mondta: nagyon bizonytalan az ügyben, és egyelőre nem tapasztal tömeges igényt az újranyitás iránt. Orbán szerint működik az oktatás, és a pedagógusok is hibátlanul vizsgáztak, a diákoknak pedig csak 3 százaléka mondta le az érettségit. 

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy a közfoglalkoztatottak számának megduplázására utasította a belügy- és a pénzügyminisztert. „Készen állunk arra, hogy 200 ezer közfoglalkoztatottnak is munkát adjunk” – jelentette ki. „Ma 100 ezer sincsen egyébként” – jegyezte meg.

Márciusban az ipari termelés 5,6 százalékkal esett vissza. Orbán szerint az áprilisi adatok még rosszabbak, „brutálisak” lesznek. Úgy véli, hogy a májusi adatok is rosszak lesznek, viszont ha minden jól megy, a júniusi számok már sokkal jobbak lesznek, mint a májusiak és az áprilisiak.

A kormányfő szerint az elmúlt időszakban „százhatvanegynéhány ezer” magyar vesztette el a munkáját „nemcsak a koronavírus miatt”, ugyanis ennyien vannak, akik segítséget kérnek az államtól. (via, MTI)