Orbán: Szerdától nyithatnak az üzletek, megvan a 2,5 millió beoltott

COVID 2/147. 2,5 millió honfitársunk beoltva. Újraindulhatnak az üzletek és a szolgáltatások! – írja a miniszterelnök legújabb Facebook-posztjában.

A poszthoz videót is csatolt, amiben elmondja, hogy „egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát”. Szerinte a vírus háborút indított ellenünk, az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver pedig a vakcina.

Mi is írtunk a lehetséges szerdai nyitásról, ez jött most be papírformaként. A 144/2021-es kormányrendelet értelmében tehát holnaptól az alábbi intézkedések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A pedagógusok oltását követően, ahogyan azt már bejelentették, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra. Orbán teljes videója alább megtekinthető: