Orbán: nemcsak a zárva táblát akarjuk átfordítani

Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van a miniszterelnök szerint, mert a koronavírus elleni oltás menti meg az életet és a munkahelyeket. Az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinával olt, tette hozzá Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlés idei első ülésén.

Napirend előtt hangsúlyozta, a kabinet november óta nem változtatott a védelmi intézkedéseken, ezért sikerült a járványt keretek közé szorítani. „Ahol folyamatosan változtatták a lépéseket, hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám” – jegyezte meg. Rámutatott ugyanakkor, hogy a járványadatok egész Európában, így Magyarországon is növekedést mutatnak. Itthon a járványgörbe 10 napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, vélhetően a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet. Ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására és az eddigi szabályok szigorú, következetes betartására.

 

Nekünk minden jó vakcina jó

Az újranyitás ügyében úgy fogalmazott: „a kormány nemcsak a “zárva táblát” akarja átfordítani, hanem újra akarja indítani a gazdaságot, az egész polgári társadalmi életet. Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk” – hangoztatta. Az újraindítás feltételének a vakcinát nevezte a kormányfő, mert anélkül nem lehet megállítani a vírust.

Ezért tartja a legfontosabb mai feladatnak minél több vakcina gyors beszerzését. „Nekünk minden olyan vakcina jó, amely biztonságos, és amellyel a világon már több millió embert beoltottak” – jelentette ki. Az orosz vakcináról elmondta: 3 hónap alatt 1 millió ember oltására elegendő oltóanyag érkezik Magyarországra. A kínai vakcina ügyében pedig arról tájékoztatott, hogy 2,5 millió ember beoltására elég vakcinát vásárolnak.

Így Magyarországon már 5 „hatékony és biztonságos vakcinának” van engedélye, ami a tömeges oltás megkezdésének kulcsa. Az európai vakcinellátás bizonytalanságai mellett is biztosan kijelenthető Orbán szerint, hogy a magyarok május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy olyan, hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinákra támaszkodik. Reális esélyt lát arra, hogy április elejére a beoltottak száma meghaladja a 2 milliót, vagyis minden 60 évnél idősebb regisztrált megkapja az oltást.

Felfogása szerint Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert az oltás menti meg az életeket és a munkahelyeket. Hozzátette, nem szabadna a vakcinából politikai kérdést csinálni, “nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget”. Jelezte, a nyitásról online konzultáció indul, 7 kérdésben kérik ki az emberek véleményét.

 

Hétfejű újraindítás

A gazdasági helyzetről azt közölte: „a kormányzati válságkezelés lényege a munkahelymegvédés volt, ezért hitelmoratóriumot vezettek be, bértámogatással segítik a bajbajutott vállalkozásokat, a nehéz helyzetbe került ágazatokban átvállalják a bérek felét, elengedték a szociális hozzájárulási adót, és felére csökkentették az iparűzési adót” – sorolta, a célzott bértámogatásról pedig hangsúlyozta: mintegy 80 milliárd forintból 250 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Kiemelte azt is: beruházási támogatást adtak 1434 vállalkozásnak, ami 280 ezer munkahely megtartását, létrehozását segítette elő. A gazdaságvédelmi intézkedéseket eredményeseknek nevezte, mert decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt, a munkanélküliek aránya pedig a harmadik legalacsonyabb az EU-ban.

A miniszterelnök megerősítette: amint lesz elég vakcina, hozzákezdenek a korlátozások fokozatos enyhítéséhez. A kormány gazdaság-újraindítási akciótervet indított – folytatta –, a kabinet meggyőződése, hogy a gazdaságot munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel, beruházástámogatással kell újraindítani. Az akcióterv hét lépése:

  1. a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentése;
  2. a lakásfelújítási program;
  3. a bajbajutott vállalkozások bértámogatása;
  4. az orvosbéremelési program;
  5. a 13. havi nyugdíj visszaépítése;
  6. a 25 év alattiak szja-mentessége;
  7. kamatmentes újraindítási gyorskölcsön biztosítása – 10 millió forintig – a legkisebb vállalkozásoknak.

„Az akcióterv ezeket követő lépése egy nagyívű beruházástámogatási program, amelyet az EU-val közösen finanszíroznak, és amelynek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, megvalósul az ország legnagyobb egyetemfejlesztési terve 1500-2000 milliárd forintos befektetéssel” – közölte. Orbán Viktor egy falat elmúltnyolcévezést is ejtett: „a mai válságkezelés logikája más, mint 2010 előtt volt: a mostani nemzeti jellegű, nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát, szemben a 2010 előtti világgal, amikor a válságok árát főként a nyugdíjasokkal fizettették meg”.

Végül elmondta, a kormány az elkövetkező hónapokban három nagy ügyön fog dolgozni: végigviszi a tömeges oltási akciót; a konzultáció után – az emberek véleményét figyelembe véve – fokozatosan, kellő óvatossággal kivezeti a korlátozásokat; és újraindítja a gazdaságot. A miniszterelnök reméli, az ország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt. Orbán Viktor arra kérte a képviselőket, pártállásra tekintet nélkül támogassák a kormány válságkezelő és gazdasági újraindítási akciótervét.

 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI