Orbán: „Nem lesz jó hangulatú őszünk”

Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Közölte, van egy haditervszerű intézkedési tervük arra, hogy ha nő a koronavírusos megbetegedések száma, és nő az igény a kórházi ellátásra, akkor hogyan alkalmazkodik ehhez az egészségügy. „Ha egy kórház eléri a kapacitása végét, akkor kijelölünk  egy újabb kórházat. Az orvosok látják, hol lesz vége az ő kórházuk a kapacitásának” – mondta.

„Miután az egészségügyet felkészítették a járvány második hullámára, a védekezés is más lesz, mint tavasszal volt, mert akkor időt kellett nyerni az “ellenség” kiismerésére és az egészségügy felkészítésére” – fejtette ki, majd hozzátette, „így most nem azt kérik az emberektől, hogy maradjanak otthon, hanem azt, hogy tartsák be a kézmosási, maszkhasználati, távolságtartási szabályokat.”

„Nem lesz jó hangulatú őszünk, erre fel kell készülni lelkileg. A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az 1000-et” – mondta.

A baloldalt arra kérte, hogy ha már „nem lehet rájuk számítani” a védekezésben most sem, akkor legalább a járványügyi szakembereket ne támadják, mert az országot támadják meg ezzel.

Azt is elmondta, hogy holnap reggel ülésezik az operatív törzs, és ekkor döntenek majd a hitelmoratórium meghosszabbításáról. Jelenleg 2021. január elsejéig lehetett a felfüggesztést kérni, arról, hogy mi lesz január elseje után, arról holnap születik döntés. (via, MTI)