Orbán-interjú: A nyitás csalóka kifejezés

A nyitás csalóka kifejezés, olyan, mintha az ember megfordítja a táblát a bejáratnál. Nyitni lépcsőzetesen lehet, ezért a kormány az újraindítás szót használja – mondja Orbán Viktor miniszterelnök a köztévé interjújában.

Elhangzik, hogy a 2,5 milliót erkölcsi törvény jelölte ki. Nem szabad addig újraindítani az országot, míg a leginkább életveszélyben élők, a 65 év felettiek nem kapták meg az oltást. Mérhetetlenül igazságtalan lenne, ha velük nem törődnénk kiemelten – vélte a kormányfő, Amíg nincs minden 65 év feletti regisztrált ember beoltva, nem lehet kockázatot vállalni. Majd hozzátette: az ő oltásuk kb akkor fejeződik be, mikor 2,5 millió embert beoltottak. Mindig egy héttel a soron következő lépés előtt tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, hogy milyen lépést határozott el az operatív törzs – ígérte.

„Tömeges a fertőzés, és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani” – fogalmazott.

A műsorvezető rákérdezett, hogy a harmadik hullámban sokak környezetében betegedtek, haltak meg, nem rossz optikájú, hogy a kormány már a nyitásról beszél?  Orbán azzal válaszolt, hogy nagyon sokunknak van komoly vesztesége, családtagok, munkatársak. Mikor megfékeztük a járványt, a közösségi életet is újra kell indítani, utat kell találni egymáshoz. Többről van szó, mint a boltok újraindításáról. A vírus tönkreteszi a munkahelyeket, a gazdaságot is megtámadja – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint nem lehet egyik percről a másikra újraindítani szállodákat, éttermeket, tudni kell, mire számíthatnak, a szülőknek is tudnia kell, hogy mire számíthatnak, mikor mehetnek a gyerekek óvodába, iskolába. Egyszerre kell oltani és megtervezni a nyitást.

Ezután felmerül, hogy nagyon magas az oltottság, de a rossz hír, hogy nagyon magas a halálozási statisztika is. Kérdés, ez mikor fordulhat át.

Orbán azt mondja, ő csak rossz hírt hall.

Az oltás segít egyedül, minél gyorsabban oltunk, annál kevesebben halnak meg. Fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne üljünk fel – mondta. Szerinte az oltás ellen beszélni bűn: aki azért nem oltatta be magát, mert hallgatott az oltásellenes politikusokra, az meg is halhat. Azt kéri mindenkitől, hogy hagyja dolgozni az orvosokat, ápolókat, ne terjesszenek kamuvideókat. Aki nem bízik az oltásban – megérti, hogy vannak ilyenek – de ez legyen személyes döntés. Ne próbáljanak mást lebeszélni az oltásról.

A kórházak túlterheltségére vonatkozó kérdésnél kalapot emelt az orvosok, ápolk előtt, de szerinte van elég szabadságuk ahhoz, hogy át tudják irányítani a személyzetet oda, ahol szükség van rá. Azután elismételte, miszerint jobb állapotban van a magyar egészségügy, mint azt korábban sokan gondolták volna. A kijelölt ágyak fele még szabad, kétszer annyi lélegeztetőgép van azonnal bevethetően, mint amennyit most használnak. Megnyugtatott, hogy a fontos ellátásból nem kellett senkit kivenni. A legsúlyosabb betegek és a covidosok ellátását egyszerre meg tudják oldani.

A tanároknak, miszerint április 19-ig csak egy oltást kapnak, azt mondta, mikor ő az első oltást megkapta, bement dolgozni. Szerinte biztos, hogy az első oltás komoly védettséget ad. Érti, hogy mindenki szeretné mihamarabb megkapni a második oltást és még várni, de vegyék figyelembe a szülők érdekeit is, akinek dolgoznia, azaz meg kell élnie valahogy. Meg fogják kapni bő egy héttel az újraindítás előtt az első oltást, ezzel lehet vállalni az oktatást. A gyerekek és szülők érdekeire is figyelemmel kell lenni – vélte.

A műsorvezető ledobja a kérdések atombombáját: Milyen nyarunk lesz? Orbán szerint most egy győzelem kapujában állunk. Lesz még 2-3 nehéz hetünk, de bízik benne, hogy a tamáskodó hangok elhalkulnak, a nyarunk szép hangos és vidám lesz. Most még azokkal van a szívünk, akik elvesztették szerettüket. Közben készülünk arra, hogy visszakapjuk a reményteljes életünket, ez már csak karnyújtásnyira van tőlünk. „Teszünk még 2-3 lépést”, és győzni fogunk, visszakapjuk a régi életünket – nyugtatott. Ehhez még hozzátette, visszatalálunk majd a járvány előtti állapothoz. Ha nem is egy lépésben, de nyár végére biztosan.

 

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnökségi Sajtóiroda / MTI