Orbán: A jövő hét végére a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fogunk létrehozni

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére. A második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet Magyarországon – fejtette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket. Rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni, ezek kialakítása gőzerővel zajlik – tette hozzá a kormányfő.

„A jövő hét végére már új szabályokkal kell rendelkeznünk” – mondta. Szerinte, ha nem akarunk „bunkerszerűen” bezárva élni a vakcina előállításáig, márpedig az élet újraindítása ezt meg fogja követelni, akkor két lehetőség állhat elő: vagy sikerül újraindítani az életet, vagy lehetnek meglepetések.

A kormányfő elmondta, három dolgot tudunk biztosan:

  • ennek a vírusnak van egy korspecifikuma, ez pedig az, hogy az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek. Az elhunytak életkora majdnem 78 év,
  • azok is veszélyben vannak, akik krónikus betegségben szenvednek,
  • a fővárosban és Pest megyében a legelterjedtebb a vírus, így más szabályokat kell hozni a nagyvárosokra.

„Nem túl vagyunk rajta, hanem felkészítettük magunkat a legrosszabb a forgatókönyvre” – közölte.

Orbán szerint az enyhítés tekintetében nem érdemes olyan gyorsan haladni, mint ahogy Ausztriában teszik. Úgy véli bevált a gyakorlat, hogy a polgármesterek hétvégén szigoríthatnak, de szerinte május 4-e után általános szabályokkal kell operálni. A felelősség ugyan a kormányé, de lehetséges, hogy nem veszi el a többletjogot a településvezetőktől.

„Gyors kilábalásra készülök, de nem tartozom a legoptimistábbak közé” – mondta a miniszterelnök, majd leszögezte, hogy amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyi munkahelyet fognak létrehozni.

A csütörtöki uniós csúccsal kapcsolatban elmondta, hogy megállapodtak arról, hogy egy jóval nagyobb költségvetést kell létrehozni, azaz mindenkinek többet kell befizetnie, így Magyarország is többet fog befizetni. Orbán szerint arról nem sikerült megállapodni, hogy támogatást vagy hiteleket nyújtson-e az EU a tagállamoknak a válság leküzdésére.

A műsorban előkerült Soros György is a héten megjelent írása kapcsán, mely szerint az EU-nak kölcsönöket kell felvenni, melynek kamatait sokáig fizetnék. Orbán ezzel kapcsolatban „kettes számú Soros-tervről” beszélt, majd közölte, „hazánk nem kér a hitelekből, mert erős lábakon állunk.” (via, MTI)

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]