Online tüntetést szerveznek ma estére a felhatalmazási törvény ellen

Már 101 ezer fölött jár az úgynevezett felhatalmazási törvény elleni petíció aláíróinak száma – írja a 444. Ezt több ombudsman, országgyűlési képviselő, bíró és jogász is aláírta. A kezdeményezők online tüntetést is szerveztek mára.

A Szabad aHang petíciójára hivatkozva hirdették meg ma délelőtt az online tüntetést, mellyel kapcsolatban eddig 4200-an fejezték ki részvételi szándékukat. Az esemény leírása szerint erre az online alkalomra azért volt szükség, mert „most nem mehetünk utcára, hogy több tízezren személyesen is kifejezzük: nem adhatunk örökre szóló, korlátlan felhatalmazást a kormánynak! Ezért jöjjünk össze itt, fél órára az online térben és mutassuk meg magunkat!”

A demonstráción többek között felszólalnak: 

  • Lang Györgyi, énekesnő, műsorvezető, színésznő,
  • Róna Péter, közgazdász, címzetes egyetemi tanár, kutató,
  • Lattmann Tamás, nemzetközi jogász,
  • Pardavi Márta, jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke,
  • Fullajtár Andrea, színész,
  • Horgas Péter, látványtervező, civil aktivista.

„A “felhatalmazási törvényre” nem a járványhelyzet miatt van szüksége a kormánynak, hiszen enélkül is ugyanúgy tudna rendeletekkel kormányozni. Társadalmi konszenzus van abban, hogy a kormánynak rendkívüli felhatalmazásra van szüksége, ezt senki nem vitatja. Ennek a felhatalmazásnak azonban időbeli korlátot kell állítani, ahogy történik ez gyakorlatilag az egész világon” – írják a szervezők.

Az ötletgazdák továbbá arra kérik a résztvevőket, hogy készítsenek otthon transzparenseket, feliratokat, fotókat, videókat és tegyék fel ezeket az esemény oldalára, mutassák meg magukat és mondjátok el, hogy mi is a baj ezzel a törvénnyel.