Olyan, mintha más nem is létezne neki, csak a telefonja

Ez az anyag egy a Rackhost Zrt. és a Szegeder.hu közötti együttműködésben jött létre, a cikket nem a Szegeder szerkesztőségének tagja írta.

Amennyiben az internet és a gyerekek kapcsolatára gondolunk, felmerülhet bennünk számos kérdés. Többek között hasznos lehet-e a gyerekek számára az internet? Egyáltalán milyen kortól engedjük nekik az okoseszközök használatát? Szükség van-e bármiféle szülői kontrollra? Ezeket a témákat igyekszünk körüljárni. A Rackhost cikke.

 

Internet terjedése

Nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek számára is egyre inkább kinyílik a világ, és adott a lehetőség az internetezésre –gyakran korlátlanul. Már egyre kisebb korban elkezdik az okoseszközök használatát, ezzel egyidejűleg az internetezést is. Sajnos egyáltalán nem ritka, hogy akár 1-2 éves gyermekek kezében is telefont, tabletet látunk, ezzel kötik le a figyelmüket, mely valljuk be, nem túl egészséges.

El kell fogadnunk, hogy az internet része az életünknek, ezzel együtt pozitív és negatív hatással is van ránk és gyermekeinkre nézve egyaránt. A legfontosabb, hogy tudnunk kell mikor és milyen célra használjuk, ez a mi felelősségünk!

 

Hatása a gyermekekre

Egyáltalán nem kell eltiltanunk a gyermekeket a számítógéptől és az internettől, hiszen nem csak negatív, hanem ugyanúgy pozitív hatásai is lehetnek, attól függően, hogy milyen korban és milyen célra engedjük használni. Természetesen minél kisebb gyermekekről van szó, annál több felügyeletet és korlátozást igényel. A következőkben a teljesség igénye nélkül az internetezés néhány lehetséges hatását ismertetjük a gyerekekre nézve.

Pozitív:

  • Tanulási lehetőség
  • Készségfejlesztés
  • Új ismeretek elsajátítása
  • Kreativitás
  • Újfajta szemlélet

Negatív:

  • Egyes képességek fejlődésének akadályozása (főként fiatalabb korban)
  • Alvásproblémák
  • Kevesebb társas érintkezés
  • Szókincs fejlődésének hiánya
  • Kevesebb mozgás

Az egyes hatások előfordulása természetesen függ attól, mire használják a gyerekek a világhálót. Az Eu Kids Online kutatás 2011-es magyar jelentése szerint a 9-16 év közötti magyar fiatalok a következőket teszik online:

60711013_423760558178816_3048053584626188288_n
Forrás: saját szerkesztés az EU Kids Online kutatás adatai alapján

Ahogyan láthatjuk, gyakran előfordulnak olyan tevékenységek, melyek korlátlan használata esetleges veszélyeket is rejthet. Ennek elkerülése érdekében használhat különféle szűrőprogramokat. Tanítsa meg gyermekének, – lehetőleg minél kisebb korban – hogyan tudja hasznosan eltölteni idejét az interneten, de mindenképpen szabjon limitet a világhálón töltött óráknak! Ehhez a beszélgetésen, megfelelő tájékoztatáson és felügyeleten túl, segítségünkre lehetnek bizonyos programok, amelyek blokkolják a gyermekekre nézve káros tartalmakat, vagy segítenek limitálni az internetezéssel töltött időt.

Másfél éves kor alatt egyáltalán ne engedjük, hogy vibráló képernyő előtt üljön a gyermek, értjük ezalatt a televíziót, számítógépet és okostelefont egyaránt. Ezt az életkort betöltve is minimális mennyiségben hagyjuk csak az internet használatát. 6 éves kor felett már indokoltabb és számos pozitív előnyt nyújthat a világháló, de napi két óránál többet ebben az esetben se engedjük gyermekünket a képernyő előtt ülni, legfőképpen hétköznap, hiszen nem csak a tanulás elől veszi el az időt, de egyéb szabadidős tevékenységeit is elhanyagolhatja az internetezés miatt. Az viszont fontos, hogy ne tiltsuk meg, mert az valószínűleg a tervezett hatás ellentétét fogja kiváltani.

 

Szülők felelőssége

Nem csupán azt kell kontrollálnunk, hogy a gyermekek mikor és mire használhatják az internetet, hanem a saját online tevékenységünkkel kapcsolatban is legyünk tudatosak! Gondolunk itt például a gyerekeket ábrázoló túlzott fotómegosztásra a közösségi médiában. Sokan nem veszik figyelembe a kockázatokat. Ha mindenképpen meg szeretnénk osztani rokonainkkal, barátainkkal a családunk pillanatait, akkor nyugodtan megtehetjük, de talán jobb választás, ha a közösségi média helyett, egy gyorsan és egyszerűen létrehozható saját honlapon tesszük, ahol jelszóval tudjuk korlátozni a hozzáférést, így tényleg csak azok láthatják, akiknek megadjuk az elérhetőséget. Ezzel nagymértékben csökkenteni tudjuk a visszaélések kockázatát és tehetünk egy nagy lépést gyermekünk online biztonsága érdekében.

 

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Pixabay