Ő Szeged legnagyobb fája

Az már mindenkinek feltűnhetett, hogy Szegeden vannak un. fák. Ezek azok a haszontalan, rusnya nagyra nőtt répák, amik elfoglalják a parkolóhelyeket, összekoszolják a kocsidat és még a közműveket is károsítják. Az tehát vitathatatlan, hogy a fák tök bénák és ki kéne csapni az összeset, ezért gondoltuk foglalkozunk kicsit bővebben velük. Most (még tavasszal, csak eddig húztam e poszt megírását) például megkerestük a város legnagyobb példányát.

Ehhez persze segítség is kellett, úgyhogy elővettük dendromania.hu-t, mely listázza típusokra bontva Magyarország legnagyobb fáit. Persze legnagyobb alatt nem magasságot kell érteni, hiszen azt egykönnyen nem igazán lehet mérni, hanem törzsvastagságot törzskerületet. Ezt sem épp egyszerű, lévén csak Szegeden több tízezer fa található, de ha van egy elhivatott közösség, akkor pár év alatt azért kiderül, hogy egy-egy városban elég nagy valószínűséggel melyik a legvastagabb.

Úgyhogy eldöntöttük, hogy meglátogatjuk a rekordert, amely nem más, mint egy 515 centiméteres törzsátmérővel törzskerülettel büszkélkedő kocsányos tölgy. Persze ellenőrizni is szerettük volna, hogy tényleg megvan-e bő öt méter, ehhez azonban nem állt rendelkezésünkre centi, úgyhogy egy mérőszalag által 100 centiméteresre hitelesített kenderfonalat vittünk magunkkal. És be is bizonyosodott, hiszen ezzel több, mint ötször körbeértük legvastagabb (ember által elérhető) pontján az öreget, aki az újszegedi liget skate pályája mellett éli mindennapjait, és hát mit mondjak, gyönyörű!

A város legvastagabb fája egyébként 2008-ban lett először mérve a honlap adatai szerint, akkor csak 502 centi volt. A második legvastagabb egy 403 centis juhar a Maros újszegedi árterében, amit követ egy közönséges nyír, szintén Újszegeden, a Pinty utcában. Aki kíváncsi, vessen egy pillantást a listára, a városban jelenleg öt fa szerepel. Érdemes felkutatni is őket akár egy bringatúra keretén belül.

Fotók: Szűcs Dániel / Szegeder