Nyitni legkorábban május végén, június elején lehet Kásler szerint

Ez a kijelentés a Bayer Show nevű műsorban hangzott el vasárnap, ahol nem meglepő módon Bayer Zsolt vendége volt. Mindeközben az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília elárulta, hogy többek között Szegeden is nő a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Kásler Miklós Bayer Zsoltnál fejtette ki gondolatait a járványhelyzetről: a magyar egészségügy szerinte meg se rendült, és reményei szerint május végén vagy június elején lehet már nyitni. Az persze nem tudni, hogy nyitás alatt it mit kell érteni, bár valószínűleg nem az áprilisi részleges, hanem komolyabb nyitásról lehet szó.

A miniszter beszélt ezen kívül sok mindenről, például Orbán Viktor érdemének nevezte azt, hogy „Magyarország rendkívül gyorsan gondolkodott és rendkívül gyorsan lépett” az első hullámban. Ide sorolta az operatív törzs gyors felállítását is. Elmondta, hogy „a brit mutáns már jelen volt decemberben és januárban is”. Elismerte ugyan, hogy a magyar halálozási adatok valóban magasak, de szerinte „volt, amikor a magyar adatok a világon a legjobbak közé tartoztak”. Majd járvány végén lehet pontosan felmérni, hogy melyik ország, hogy teljesített.

„Magyarország az oltások területén világhatalom” – mondta arra utalva, hogy 13 kötelező oltás van az országban, ami szerinte nagyon ritka, más országokban nincs ilyen sok. Az orvosok beszámolói szerint súlyos a helyzet a kórházakban, a miniszter ennek kapcsán is tett pár meredek kijelentést: Bayer megjegyzésére, ahogy az ellenzék szerint „összeomlott az egészségügy”, Kásler azt reagálta, hogy nem igaz: „Meg se rendültünk, Lombardia összeomlott”. Majd hozzátette, szerinte nem is fog előfordulni, hogy bármi baj legyen a kórházakban.

Mindeközben Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján Káslerre rácáfolva azt mondta, hogy a brit mutáns miatt a betegség lezajlása is súlyosabb, rendkívül leterheltek az egészségügyi intézmények és az intenzív osztályok. A szennyvizekből 100 százalékban a brit variáns örökítőanyagát mutatták ki a tiszti főorvos szerint. Országos szinten stagnál ennek koncentrációja, de emelkedik Szegeden, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Budapest agglomerációjában.