Novák Katalin a legbefolyásosabb közéleti női szereplő a Forbes szerint

„Fokozatosan és alaposan alakul át az itthon élő befolyásos magyar nők listája, ahogy az évek során erősödik egy tendencia Magyarországon: egyre inkább az érvényesül, aki közel van az államhoz” – áll a Forbes legújabb listájának bevezetőjében. A lap a legbefolyásosabb magyar nőket gyűjtötte ki, négy kategória szerint: üzlet, média, közélet, kultúra.

A közéleti szektorban első helyen befutott, Szegeden született Novákról azt írják, „Orbán Viktor már egy hat évvel ezelőtti kiszivárgott beszédében a háromgyermekes, sok nyelven beszélő Novákot emelte ki a tehetséges politikusnő példájaként, a csúcsra mégis csak tavaly ért fel. Miniszterré lépett elő – ahogy jósoltuk –, ráadásul a szokással ellentétben a Fidesz-alelnökséget is megtarthatta.”

Novákot pozíciójától függetlenül is őt tartják a kormányfőhöz legközelebb álló miniszternek, s hiába a gazdasági visszaesés, portfóliója az új csokkal és lakásfelújítási kedvezményekkel, vagy éppen a 25 év alattiak szja-mentességével a költségvetésből egyre nagyobb szeletet hasít ki. Közben sűrű és megosztó közösségi médiás jelenlétével, konzervatív üzeneteivel egyre jobban befolyásolja a közéleti vitákat is – lásd az emlékezetes Hogyan lehet sikeres a nő? című videót. Novákot Orbán Ráhel és Varga Judit követi, de a listán van Dobrev Klára és Müller Cecília is.

A 10 helyezett mögé, +1-esként került fel a közélet kategóriában Karikó Katalin is, akinek „nevét az egész tudományos világ megismerte, a magyar közbeszédre jelentős hatása volt, és életünkre sem kicsi a befolyása, minthogy nevéhez fűződik a Pfizer–BioNTech és a Moderna Covid-vakcinájának alapját adó mRNS-technológia kifejlesztése.” Karikó azért nem került fel “rendesen” a listára, mert régóta nem Magyarországon él, ennek ellenére tiszteletbeli helyet szavaztak neki a Forbes-nál.

A négy teljes lista ide kattintva érhető el.