Nincs hová vezetni a stadion használt termálvizét, átalakítások kellenek

Megjelent egy közbeszerzés, miszerint alultolták a geotermikus fűtési rendszert a tavaly átadott Szent Gellért Fórumban, ezért azt át kell tervezni, és újra kell gondolni a termálvíz kezelését.

Az Ifjúsági Centrum a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházása, amit természetesen egy kormányközeli vállalkozás, a Market Zrt. kivitelezett, a költségek pedig az eredeti nettó 9,4 milliárd forintról (opciósan akkor még max. 11,9 milliárd) 13,4 milliárd forintra emelkedtek idővel. A fűtési rendszert itt is termálvízzel oldották meg, vagyis még nem teljesen oldották meg, mivel egy korábbi, 2019. augusztus 2-án megjelent szerződésmódosítás szerint a létesítményt úgy adták át, hogy a “LEED SILVER” minősítést nem kaphatta meg (nem is kérvényezték), pont a fűtési rendszer hiányosságai miatt. Ezt a minősítési kérelmet kizárólag az épület/létesítmény teljes elkészülte után, annak használatbavételi engedélye rendelkezésre állását követően kérhetik, ennek határidejét tolták el 2020 december 31-i időpontra. Ez azt jelentheti, hogy az amúgy is elhalasztott 2019 tavaszi átadást nem akarták további csúszással megkoronázni, ezért hiányos fűtési rendszerrel, teljes műszaki készültség nélkül adták át a létesítményt 2019 nyár végén.

Az új dokumentum azt írja, hogy “a kút egyes paraméterei eltérnek a vállalkozási szerződés 2. számú módosításának 4. sz mellékletében szereplő adatoktól” , továbbá “a fenti áttervezés és átütemezés ellenére a jelen szerződésmódosításban meghatározott műszaki tartalom kivitelezése az előre rögzítettek szerint 2019. december 19. napjáig befejeződik, azonban a vízelhelyezéssel kapcsolatos tervváltozások szakhatósági, közműszolgáltatói újra elbírálása és az üzemeltetési engedélyeztetési eljárás miatt a műszaki átadás-átvétel sikeres lezárása és a hatósági engedélyek beszerzésének határideje nem valósulhat meg az eredeti ütemezés szerint.”

Ebből úgy tűnik, hogy a megnövekedett hőigény miatt felmerült gondokat már orvosolták ugyan 2019. december 19-éig a létesítményeknél, de a megnövekedett termálvíz-mennyiséget nem lehet csak úgy kiengedni a termálvíz környezetre gyakorolt hatásai miatt. A Cédrus Ligettel és a távfűtés kiváltásával ellentétben itt nem a drága, de megújulónak számító visszasajtolós technológiát alkalmazták, hanem az olcsóbb vízkivételes, elfolyós megoldást. Ehhez azonban kell ideiglenes tároló (pl. mesterséges tó), vagy el kell juttatni a megfelelő helyre a vizet közműveken keresztül. Ezek viszont alul vannak méretezve a korábbi, kisebb mennyiségre, tehát át kell építeni, és ezt nem tudták még befejezni a fenti határidőig.

A technológia egyébként nem számít megújulónak, mivel a kinyert termálvíz elpazarlódik, a túlzott kitermelés pedig előbb-utóbb eljut arra a pontra, amikor a természet nem tudja “regenerálni” a talajrétegekben lévő mennyiséget, tehát többet veszünk ki a rendszerből, mint amennyi “keletkezik”. Az energetikai célú termálvíz-hasznosítás (pl. termálvízzel való fűtés) esetében a visszasajtolási kötelezettséget 2020-ig elnapolták.

A visszasajtoló technológia kiépítése egyébként igen költséges, valamint gondos mérnöki munkát is igényel, ezért hazánkban manapság még a felszíni vizekbe való bevezetés és a szikkasztás az elterjedt metódus a használt termálvíz elhelyezését illetően. Azt tudni kell, hogy a fürdő-jellegű balneológiai felhasználásnál (nem összekeverendő a bálnák tenyésztésével) nem engedélyezett a visszasajtolás, mivel nem zárt rendszer, a külvilág (pl. fürdünk benne) érintkezik vele, ezért baktériumok is kerülhetnének a körforgásba.

A fenti sztori szerint viszont az egyházmegye végül a saját kardjába dőlhetett, ugyanis a malőr miatt – mint ahogy a dokumentum fogalmaz – a létesítmény hőigényéhez nagyobb vízkivétel szükséges, ezzel együtt nagyobb mennyiségű elfolyó víz elhelyezését szükséges biztosítani. Az eredeti koncepció szerinti vízelhelyezés mellett

a befogadói díj a többlet mennyiség miatt olyan mértékben növelné az üzemeltetési költséget, hogy a beruházás a jelen koncepció szerinti vízelhelyezéssel nem térülne meg.”

Vagyis át kell tervezni, át kell építeni, így valószínűleg drágább lesz, nem beszélve az üzemeltetésről, a meg nem újuló technológiáról. További érdekesség még, hogy a korábban felújításra szánt szállóépületét elbontják. Ezt azzal indokolták, hogy a jelenlegi projekt keretében végül nem kerül megvalósításra, ezért csúnya lenne ott torzóként, inkább eltüntetik. Ennek a határideje 2020 márciusának vége, bontani pedig már tavaly december elején elkezdték.

 

Nyitókép: a Szent Gellért Fórum építkezése. Bernát Benjámin / Magyar Építők