Nemzeti Légiónak nevezik Toroczkaiéék az új Gárda-utódot

Honvédelmi alapismereteket szeretne oktatna, a katonai hagyományőrzéssel is foglalkozna, illetve katasztrófahelyzetekben, például árvíz idején és a szerintük jogtalan kilakoltatásoknál is jelen lenne a Toroczkai László-vezette Mi Hazánk Mozgalomnak a június elsején Szegeden megalakuló, a korábban betiltott Magyar Gárdához hasonló szervezete, amelynek fővárosi sajtótájékoztatójuk szerint nem jogutódja, de szellemi örököse lesz.

Fotó: Dúró Dóra / Facebook

Terepszínű katonai egyenruhás „légionáriusok” gyűrűjében tartott sajtótájékoztatót Budapesten Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, hogy bejelentse a korábban a kormányközeli sajtóban már megjelent hírt, újraszervezi a korábban még a Jobbikhoz köthetően többször betiltott Magyar Gárdát, vagy legalábbis valami hasonlót.

„A Nemzeti Légió nem a korábban az MSZP és a Fidesz által aljas módon betiltott és a Jobbik által elárult Magyar Gárda jogutódja, de eszmeiségének és szellemiségének örököse”

– fogalmazott Ásotthalom szélsőjobboldali polgármestere az MTI tudósítása szerint. Elmondta, hogy a jelenleg egyesületi bejegyzés alatt álló szervezet alapvető missziója a honvédelmi alapismeretek oktatása, a katonai hagyományok ápolása, illetve katasztrófahelyzetekben, például árvíz idején az élet- és vagyonvédelem. Emellett hozzátette, hogy “az anarchia, a bűnözők elleni fellépés mellett a légió feladatának tekinti, hogy támogassák azon magyar emberek ezreit, akiket jogtalanul kilakoltatnak”, így kilakoltatásoknál is jelen lesznek.

Hirdetés

Nemzeti Légió zászlóbontása június 1-jén Szegeden lesz. A szervezet vezetője Födelmesi László, a Francia Idegenlégió volt katonája lesz, stratégiai szövetségesük pedig a Betyársereg.

 

Toroczkai szerint az elmúlt évtizedben nem szűntek meg, sőt súlyosbodtak azok a tényezők, amelyek korábban a Magyar Gárda megalakulásához vezettek. “Vagyis az elszánt, magukért tenni akaró magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy megszervezzék saját védelmüket” – jelentette ki.

Toroczkai László szerint aktualitást ad a légió létrehozásának, hogy éppen száz éve alakult meg a Nemzeti Hadsereg, amely Horthy Miklós vezetésével “megtisztította az országot a kommunistáktól”. “Csakúgy, mint száz évvel ezelőtt, ma is az anarchia felé halad az ország” – mondta, és egy nem túl ismert roma szervezet főleg általa felkapottá tett ötletére hivatkozva azzal érvelt: “hiszen van olyan cigány párt, amelyik cigány tartományt akar leválasztani Magyarországról”, majd a korábban bejelentett, majd később a hatóságok által betiltott vonulásuk apropóját adó több törökszentmiklósi utcai támadásra utalva, hogy van ezen túl “olyan település, Törökszentmiklós, ahol cigány klán tartja rettegésben a helybelieket”.

Azt is közölte, a rendőrségi tiltás ellenére mindenképpen megtartják a Törökszentmiklósra meghirdetett demonstrációjukat.

(MTI)