Nemesi Pál vagyok, Szeged független polgármesterjelöltje

Ezzel a mondattal kezdte sajtótájékoztatóját Nemesi Pál a Hági Udvarban csütörtökön délelőtt. Beszélt a családról, a gazdaságról és arról, hogy szerinte Szegedben több van, mint amennyit most kihoz belőle a vezetés, de érintett olyan már szinte kötelező témákat is, mint a nehézkes közlekedés vagy a társadalom perifériáján élők. Utóbbiról például azt mondta, tervet készítenek arra, hogy ezek az emberek visszakerüljenek a munka világába.

Elsőként függetlenségéről beszélt, melyet azzal támasztott alá, hogy neki nem mondja meg senki, hogy mit csináljon, hiszen saját gondolatai, saját elképzelései és saját stratégiája van ahhoz, hogy elérje kitűzött céljait. Ezt követően visszaemlékezett arra, hogy 1979-ben dolgozni jött Szegedre, miután befejezte tanulmányait. Megemlítette, hogy a rendszerváltás körnénykén álmodott arról, hogy saját cége legyen, és ezt valósította meg akkor barátaival és családjával, különösebb segítség nélkül. Később azonban kitért arra, hogy a vállalat építését arra hegyezték ki, hogy milliárdos nagy beruházásokat nyerjen el, de ettől ő maga még nem lett milliárdos.

 

Polgármester úrral mi nem voltunk rossz viszonyban, ma sem vagyunk

 

Beszédének harmadik percében rá már is tért arra, hogy mit lát a mai Szegeden: „Szeged fejlődése sokkal többet rejt magában, mint amit mostanában megvalósítunk.” Beszélt arról, hogy az ő segítségével épültek fel az új klinikák, és hogy összesen nyolc szektorban dolgozott együtt mint építési vállalkozó a szegedi egyetemmel. Kitért azonban arra is, hogy Botka Lászlóval sincs rossz viszonya. „Polgármester úrral mi nem voltunk rossz viszonyban, én magam részéről most sem vagyok. Az első egy-két ciklusában az együttműködésünk az rendben volt, voltak közös munkáink, közös feladataink, amiket meg tudtunk oldani.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ugyanakkor azt gondolom, hogy az utolsó egy-két ciklusban más elképzeléseink voltak, elsősorban gazdaságfejlesztési kérdésekben. Amikor először felvetettem ezeket a gondolatokat még úgy tűnt, van erre elfogadó készség, de a tettek már mást igazoltak, és gyakorlatilag Szeged folyamatos lemaradásban van vidéki városok tekintetében.” Nemesi szerint Szeged elvesztette gazdasági vezető pozícióját, de erről konkrétabban nem beszélt. Szerinte a szegedi városvezetés nem tudja megtalálni az utat a kormányhoz, ezért nemzetközi szinten nem tudják menedzselni a várost. Ráadásul szerinte

„komoly fejlesztés nem került Szegedre az elmúlt tizenhét évben”

 

Változásra van szükség

 

Nemesi szerint ahhoz, hogy az általa említett lemaradást legyőzzük, változásra van szükség. Bízik benne, hogy ehhez a munkához talál partnereket, akik dolgozni akarnak és olyan szegedieket, akik tenni akarnak a városért. „Az a koordináló szerep, ami ahhoz szükséges, hogy az erőinket egyesítsük, az talán hiányzott a város vezetéséből” – véleményezik.

Eztán rátért a programjára, melyről azt mondta, mivel nemrég óta foglalkozik a témával még nincs teljesen kidolgozva. Alapvetően azt szeretné elérni, hogy Szeged legyen a legerősebb vidéki város, sőt, egyenesen gazdasági fővárossá akarja változtatni a várost. Szerinte ugyanis Szeged lekerült arról a térképről, amely Magyarország fejlett gazdaságát mutatja.

Programjában két célterületet jelöltek meg, ahol gazdasági fejlesztéseket lehet megvalósítani, az egyik a Sándorfalvi út és az M43-as autópálya közti terület, a másik pedig a repülőtér. Nemesi szerint ha egy jelentősebb nemzetközi befektető érkezik a városba, akkor nem hat rá pozitívan, hogy Szeged hiányos ilyen szempontból.

 

Nem lehet tovább húzni a harmadik hidat

 

Arról is beszélt röviden, hogy Szegedet is elérte a nagyvárosi lét olyan szempontból, hogy reggelente dugóban kell ülni. Véleménye szerint ezen lehet javítani például a lámpák jobb kezelésével úgy, hogy azok reggel a városba igyekvőknek, délután pedig a hazamenőknek kedvezzenek, de emellett is elengedhetetlennek tartja a harmadik híd megépítését. Erre azonnal szabadkozni kezdett, mondván tudja, hogy a hidat már mindenki megígérte.

„Én azt állítom, hogy a harmadik híd megépítése Szegeden nem odázható el tovább, nem lehet ezt tovább húzni. Teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy a pénzügyi elképzelések ezzel kapcsolatban készen vannak és rendelkezésre állnak, ennek a kérdésnek a menedzselése a fő téma.” Nemesi azt mondta, hogy az ő szakmai hátterével fogják tudni kezelni az ügyet.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ezen felül beszélt a parkolási rendszerről is. Azt mondta, teljes átvizsgálásra szorul a rendszer, illetve újragondolás után a mostani parkolóházakat rendbe kell tenni, és esetleg újakat is építeni. Ennek finanszírozásáról mindössze annyit mondott, hogy „a szegedi vállalatok jó, szorgos vállalatok, így többlet adóbevétel lesz.”

 

Hajléktalan- és nyugdíjasprogram

 

Következő érintett témája a hajléktalanság volt, bár magát a hajléktalan (vagy azonos értelmű másik) szót egyszer sem használt. Magáról a témáról azt mondta, hogy nem csak a szegedieket, de a városba érkezőket is zavarja, és szeretnék megoldani. Ezt úgy kívánja elérni, hogy rendbe tennék a szűken vett környezetüket, illetve pszichológiai tréningekkel vezetnék vissza őket a munka világába. „Ezt a kezeletlen és áldatlan állapotot fel kívánjuk számolni.”

Ahogyan az várható volt, Nemesi az idősekről is beszélt. Azt mondta, rajtuk úgy segítene, hogy házhoz szállíttatnák a gyógyszereket, illetve vészhívó rendszert működtetnék városi szinten is. Ezen felül szeretné megajándékozni őket egy családbarát ajándékkal, ami a fejlettebb gazdaságból adódó magasabb fizetések miatt itthon maradó gyermekek és unokák létét takarja. „Egy nyugdíjasnak mi lehet nagyobb ajándék, minthogy családja, szerettei körében élheti boldog nyugdíjas éveit?” – tette fel a költői kérdést.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Politikai mocsárban élünk Szegeden

 

A beszéd végén újból kijelentette, hogy független jelöltként kíván indulni, illetve ezt ki is bontotta. „Azt gondolom, hogy engem nem lehet befolyásolni abban a tekintetben, hogyha én megálmodok valamit, megvitatom a kollégáimmal, a családommal és a szakértői csapattal akikkel együtt dolgozom, akkor mi ezt teljesítjük.”

Nemesi Pál teljesen új politikai kultúrát szeretne Szegeden meghonosítani, amihez jelenleg is partnereket keres. Elmondása szerint nem válogatja meg tárgyalópartnereit, egyeztet ugyanúgy az MSZP-vel, a Fidesszel és a város jelenlegi vezetésével is.

„Arra kérem azokat, akik kétkedve figyelik az elkövetkezendő hetek-hónapok munkáját és történéseit, hogy bízzanak bennem, én független vagyok” – zárta le beszédét, majd lesétált a pódiumról.