Nemesi Pál és Novák Katalin is kuratóriumi tag lehet az SZTE-t irányító alapítványban

A hétfői után csütörtökön újabb dékáni kollégiumot tartottak a Szegedi Tudományegyetemen – tudta meg a Szegeder. Lapunk információi szerint a megbeszélésen elhangzott, hogy „Vidnyánszky elfogyott, nincs belőle több”, viszont említésre került, pontosan kik ülhetnek majd az egyetemet irányító alapítványban.

Emlékeztetőül: a január 4-i, hétfői dékáni kollégiumi ülésen tudatták az egyetemi dékánokkal, hogy kezdeményezhetik a Szegedi Tudományegyetem magánalapítványba történő szervezését; erről az országban elsőként számoltunk be csütörtökön. Néhány órával később a Magyar Narancs is beszámolt az értesülésről, hozzátéve, hogy a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is hasonló cipőben járhat. Ezt követően pénteken közleményt adott ki az SZTE, melyben azt írták, „a Dékáni Kollégium egyhangúan támogatja a tárgyalások megkezdését a lehetséges új működési modell kialakításáról, jelenleg a belső egyeztetések és a kérdéskör vizsgálata zajlik”. Aznap este pedig a Szabad Pécs írta meg egy belső egyetemi levél alapján, hogy a Pécsi Tudományegyetemen már konkrétumként beszélnek arról, hogy az SZTE is „kifejezte azon szándékát, hogy csatlakozni kíván az ún. »modellváltó intézményekhez«, vagyis nyitott az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményi modell kialakítására”.

Lapunk információi szerint csütörtökön újabb dékáni kollégiumot tartottak Szegeden, ahol már konkrétabban beszélt az alapítvánnyal járó lehetőségekről Rovó László rektor. Informátorunk tájékoztatása szerint elhangzott például, hogy „Nyugi, Vidnyánszky elfogyott, nincs belőle több”, de arról is szó esett, hogy Rovóékat is mindössze két nappal a hétfői bejelentés előtt értesítették minderről.

Hirdetés

Informátorunk szerint ugyanakkor érdekes, hogy bár csak 2 napjuk volt Rovóéknak a tájékozódás és a hétfői kollégium között, a rektor mégis igencsak felkészülten beszélt a témáról.

Nemesi nem ismeretlen az egyetemi eseményeken sem. Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

„Szürreális volt az egész, nem is volt szavazás a dékáni kollégiumon, hogy kezdjük meg a tárgyalásokat, nem is dönthettünk volna ilyesmiről, mert a kollégium döntés-előkészítő és nem döntéshozó testület. Ahhoz képest, hogy rektor úr és kancellár asszony állítólag két napja tudott csak az egészről, meglehetősen igényes és hosszú vizuált használva mutatták be, miért jó ez. Már hétfőn elhangzott, hogy minden kérdésre válaszolnak, csak azokat írásban tegyük fel, azóta is a válaszokat várjuk” – mondta forrásunk.

Úgy tudjuk, Rovó László szerint vagy konszenzussal megy át az egyetemen belül az átalakulás, vagy sehogy, ugyanis nem akarnak még egy SZFE-ügyet. Állítólag elhangzott az is, hogy „Vagy meglesz az átalakulás, vagy vége mindennek”.

Ugyanakkor hozzátették, hogy amint az átalakulás végbemegy, akár 150 milliárd forint is elérhetővé válik a Szegedi Tudományegyetem számára Európai Uniós forrásokból, és hogy azért kell mindezt most megcsinálni, mert most „bármit kérhetnek”.

Nemesi Pál az akkor 102 éves Kovács Béla bácsival koccint, Novák Katalin a háttérben sertepertél 2019 őszén, napokkal a választások előtt. Fotó: Nemesi Pál / Facebook

Rovó László – információink szerint – arról tájékoztatta a jelen levőket, hogy az „egyetemhez hű, lojális emberek lesznek a kurátorok” a Szegedi Tudományegyetemet irányító alapítványban. Ezt követően pedig „Nemesi Pali és Novák Kati” neve hangzott el. „Engem is kapacitálnak, kancellár asszonynak is helye van a csapatban” – mondta Rovó egyetemi informátorunk szerint.

Nemesi karaktere egyébként 2019-ben többször is feltűnt a Szegedi Tudományegyetem környékén; akkor az önkormányzati választások miatt vett részt számtalan nagyszabású átadadóünnepségen, ahol jellemzően beszédet is mondott. Nemesi a békési Gádoroson született egyébként, Novák Katalin pedig Szegeden.

 

Nyitókép: Novák Katalin és Nemesi Pál 2019. október 9-én. Fotó: Nemesi Pál / Facebook