„Nem térül meg”, ezért megvonja a kormány a többlettámogatást Iványi Gáborék iskoláitól

Az új tanévtől csökkenti, majd teljesen megvonja a kormány a kiegészítő támogatást a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláitól – írja a 444. A MET több óvodát, általános iskolát és középiskolát is fenntart az országban, Szegeden például ilyen intézmény a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola.

Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője az egyház csütörtöki hírlevelében azt írta, Maruzsa Zoltán államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta őt a döntésről, ami azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”. A levél szerint a minisztérium azt is nehezményezi, hogy a MET intézményei alacsony arányban küldték vissza az Oktatási Hivatalnak „a nem kötelező családi háttér index felméréseket”, ezért „nem tudják mérni illetve összehasonlítani az eredményeket más hasonló intézményekkel”.

Iványi érvelésében kitért arra, hogy több száz gyerek végezte el intézményeikben a nyolc osztályt, sokan érettségiztek vagy szereztek szakmát, valamint „miután nagy hányaduk mélyszegénységből jön, az iskola nyújtotta egyéb támogatás, mint családgondozás, szociális ügyintézés, utógondozás, mentálhigiénés segítségnyújtás (étkezés, ruházat, sőt családi segítség, főleg télen és élelmiszercsomagok formájában) miért ne lenne egyfajta jó megtérülés”. Iványi állítása szerint az államtitkár erre úgy ragált, hogy „ez is lehet egyfajta szempont”.

A családiháttér-indexszel kapcsolatban Iványi úgy nyilatkozott, hogy ezeket nem kötelező visszaküldeni, „és egyébként sem összehasonlíthatók a mi intézményeink mondjuk a fővárosi vagy elit egyházi oktatási intézményekkel”.  

A kormány 2012-ben még ötéves köznevelési szerződést kötött a MET-tel, amit a 2017-es lejárat óta évről évre meghosszabbítanak. Iványi elmondása szerint Maruzsa felajánlotta neki, hogy utoljára, egy évre megadják a korábbi támogatás felét, ha elfogadja, hogy utána nem kötnek új szerződést, valamint állítása szerint az államtitkár felvetette, hogy ha a működtetés nem megoldható, készek állami fenntartásba venni az intézményeket. „Kérdésére azt a választ adtuk, hogy számunkra nem elfogadható az ötven százalékos opció, ő pedig azzal bocsátott el minket, hogy még gondolkozik” – írta Iványi.

A 444 megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, akik válaszukban azt írták, hogy az augusztus 5-i egyeztetés alapján a többlettámogatás felét, 95 millió forintot fognak adni a MET-nek. A csökkentést azzal indokolták, hogy „az adható támogatásokból a tárca egyes forrásokat a járványügyi védekezésre fordított, a csökkentés más kedvezményezettek esetén is megvalósult”. Megerősítették, hogy ez az 50 százalék is csak egy tanévre szól. „Azt is jeleztük a MET felé, hogy a 2021-2022-es tanévtől erre a többlettámogatásra ne számítsanak, az intézmény működését a jogszabályokban meghatározott támogatási formákból kell biztosítaniuk.”

A MET-től 2011-ben az új egyházügyi törvény elvette egyházi státuszát, amiért Iványiék először az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben meg is ítéltek nekik egymilliárd forint kártérítést. Iványi szerint a strasbourgi kártérítés azóta el is ment a tartozásokra, melyeket a státuszukkal együtt elvesző pályázati lehetőségek, valamint az okozott, hogy egy százalékot sem gyűjthetnek. Mivel az intézményekbe többnyire szegény családok gyerekei járnak tandíjat sem szedhetnek.

Iványi levelében az iskolák megmaradásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „az elmúlt években számtalan példa volt arra, hogy már az utolsókat rúgtuk, és az utolsó pillanatban támadt valami segítség. Csak a hitemmel mondom, hogy szerintem fogunk tudni működni. De hogy miből, azt nem tudom megmondani.”