Nem tartottam reálisnak hogy százezrek fogják megnézni

Június 29-én jelent meg az interneten a videó, amin már az első másodpercekben látszott, hogy olyan alkotás, amire sok-sok éven át fognak emlékezni az emberek. Talán ha nincs is oly kultikus mint a Szeged Miami, ennek sikere sem kérdőjelezhető meg. Tökéletes időzítéssel – a Trónok Harca befejező évada és Szeged szabadságának ünneplése után – töltötte fel a készítő Mészáros Dániel, akivel most villáminterjút csináltunk. Személyesen sajnos nem volt alkalmunk találkozni, hiszen ma is Londonban él.

Aki még nem látta volna magát a művet, előbb feltétlenül nézze meg, de annak is ajánlott, aki egyszer már végignézte. Itt elérhető.

Tulajdonképpen ki vagy te?

Jelenleg Londonban dolgozok videografikus és motion designerkent egy italforgalmazó cégnek. A Queen Mary University of Londonban végeztem Film Studies BA-t tavaly, de filmkészítéssel kiskorom óta foglalkozok. Szegeden születtem, nőttem fel, tehát abszolút elfogult vagyok a várossal kapcsolatban.

Hogy jött az ötlet, miért pont a Game of Thrones?

Azért a Trónok Harcás a stílus, mert a hivatalos animáció nagyon egyszerű elemekből épült fel és maga az animáció benne egyáltalán nem bonyolult, csak kockák és gombok mozgatásán alapul. De gondosan vannak rétegezve ezek az effektek és ettől lesz szép.

Fotó: Mészáros Dániel / Youtube

Az gondolom nem volt meglepő, hogy több mint százezren látták a videót pár nap alatt és az országos sajtó is azonnal felkapta, vagy mégis?

Egy pár ezres megtekintésre számítottam, többet nem tartottam reálisnak.

Ha saccolnod kéne, órában mennyi munka volt benne?

Utána számolva heti kb 18-20 órám ment el rá átlagosan, tehát szerintem alsó hangon 200 óra amit vele töltöttem.

Sok városról készült már ilyen, volt miből ihletődnöd?

A research fázisban láttam sok hasonló videót, de szerintem a hivatalos intro lényeget egyik sem kapta el. Én megpróbáltam hű maradni az eredetihez stílusban, inkább mint sajátot alkotni. Például vas/műanyag textúrák nem lehetnek benne, nem a valós vízre hivatott hasonlítani a Tisza, hanem csak egy makettre, ergó minden fa és valamilyen kő anyag ötvözete, a folyó és a háttér egy ponyva anyag. A Cinema 4D programot használtam egyébként modellezésre és animálásra, de Octane-ben renderelek. Felépítettem a fő épületeket egyesével alprojektekben és azokat fésültem össze a világgal, amit gyakorlatilag köréjük építettem.

Ez a zene nem jogvédett? Hogy hogy a Youtube nem tiltotta le azonnal?

Papíron a legsúlyosabb copyright van rajta, de leteszteltem és nem törölték le, sőt még mobilon is megnézhető, ami általában a legenyhébb szankció. Fun fact, eleinte a 2Cellos feldolgozását akartam használni, amit a Londoni Szimfonikus Zenekarral adtak elő, a managementjük emailben meg is engedte, hogy használjam, de végül jobbnak láttam az eredetit beletenni.

Mi alapján választottad ki a kiemelt épületeket? A zsinagóga például miért maradt ki?

Ezek alapján ismeri fel szerintem egy magyar, vagy legalábbis a környéken élő legkönnyebben Szegedet még ha nem is hasonlítanak arra teljesen amilyenek a valóságban. De mindennek időbe bele kellett férnie. Szívesen beletettem volna még a zsinagóga mellett rengeteg más dolgot, de egy várost 3D-ben teljesen felépíteni mar meghaladta volna a kapacitásomat.

Fotó: Mészáros Dániel / Youtube
Fotó: Mészáros Dániel / Youtube

Van a videóban valami easter egg?

Volt egy verzió, ahol összedőlt borosüvegek vannak a rakparton a lépcsők előtt, de azt inkább kivettem.

Milyen reakciókat kaptál az emberektől? Volt valami említésre méltó?

Az emberek egyöntetűen szerették, negatív kritikát majdnem, hogy egyáltalán nem kapott. A HVG, Index, Ripost, Radio 1 is lehozták, sőt még az RTL-ben is volt egy interjúm hétfő este.

Miért pont Szent-Györgyi?

Ha a programnak beadagolsz egy fekete-fehér képet, akkor ami fehér azt pozitív, ami fekete azt negatív érteknek veszi es aszerint jeleníti meg a képet. Ezt akartam kipróbálni egy arcképpel es Szent-Györgyi volt az aki kapásból eszembe jutott és akit talán többen felismernek.

Fotó: Mészáros Dániel / Youtube

Ha írhatnál egy Trónok harca epizódot, ami Szegeden játszódna a videó alapján, akkor ki kit játszana?

Nem ismerem a szegedi közszereplőket annyira, hogy itt egy frappáns választ tudjak adni.

Mi a következő projekt?

Egyelőre megpihenek, konkrét terveim nincsenek. Szívesen forgatnék egy szegedi youtube mini sorozatot élő es animált szereplőkkel, de az jelentősen több idő lenne. Hiányolom, hogy Szegeden nem forog semmilyen sorozat, film pedig gyönyörű város.