Nem szeretném tudni, hogy ez micsoda és miből készült

Találtam ma egy csodálatos húsipari készítményt a Lidl-ben, az a neve, hogy sült húskenyér. Próbáltam bevetni minden tudásomat, amit a vendéglátásban eltöltött fél évtized adott, de egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mi a jó fejét fogok a kezemben.

Első gondolat szintjén az jutott az eszembe, hogy ez valahol egy száraz kópos zsemle és egy rúd sertéspárizsi szerelemgyereke, és az összetevőket elnézve nem is tévedtem akkorát. Persze azt hittem, hogy a kenyér szót mindössze külseje miatt kapta, de nem, a húskenyérben ugyanis van liszt is, továbbá sertés- és csirkehús (ezek a szavak senkit se tévesszenek meg, nyilván a malacnak nem a pecsenyéjét rakják bele, sokkal inkább a kaparóját meg a szipogóját), vöröshagyma, tojás, fokhagyma, majoránna, egy pár fura vegyianyag, ami mindenben van már, és persze ivóvíz. Illetve nyomokban zeller.

Tehát a pékséggel vegyült vágóhíd irány nem áll olyan messze tőle, de amikor bejött, hogy van benne tojás is, rájöttem, mi az igazság, hogy ez valójában micsoda: fasírt, pontosabban Stefánia vagdalt. Mármint nyilván nem az, mert akkor ezt írnák rá, és nem azt, hogy húskenyér, aminek az ég világon semmi értelme. A valóság egyébként nagyjából ott lehet, ahol a reggeli friss és a kakaó ízű tejipari készítmény is, és nem ott, ahol a tej és a kakaó.

Fogyasztását ajánlják hidegen kenyér mellé, vagy melegen burgonyával, ezt én annyival spékelném meg, hogy csak egy sorral arrébb található húsparadicsom, azzal is nagyon adhatja:

Fotók: Szűcs Dániel / Szegeder