Nem mehetünk el a szegedi stadion sajtóbejárására

Sajtóbejárás lesz a mostanában elkészülő Szegedi Ifjúsági Centrumban, azaz köznyelven az új szegedi stadionban. A bejárásra azonban nem hívtak el minden releváns portált, így például a szeged.hu-t és a Szegedert sem. A magyarázat erre az, hogy a látogatás regisztrációhoz kötött, és utólagos bejelentkezési mód nincs.

A szeged.hu megszerezte a levelet, amit a meghívottak kaptak. Ez így szól:

„Tisztelt Sajtópartnerünk! Kedves Szerkesztő!

Szeretettel hívjuk a szerkesztőség munkatársát a Szent Gellért Fórum (ismertebb nevén a Szegedi Ifjúsági Centrum) bejárására.
Időpont: 2019. július 5., péntek, 10 óra
Helyszín: Szent Gellért Fórum (Szeged, Dorozsmai út 2–4.)
Tájékoztatlak benneteket, hogy fotót és vágóképeket készíthettek az épülő sportlétesítmény területén, ám interjú készítésére nincs lehetőség!
A felmerülő, előre elküldött kérdésekre szívesen válaszol a kivitelező, Market Zrt. munkatársa. Vámosi Attila sajtóreferensnek a következő e-mail címre tehetitek fel kérdéseiteket: vamosia@market.hu.
A látogatás szigorúan regisztrációhoz kötött! Kérlek benneteket, hogy 2019. július 3., szerda, 14 óráig a szeberenyi.klara@szeged-csanad.hu és az andi.kovesi@gmail.com e-mail címre küldjétek el neveteket és azoknak az operatőr valamint fotós kollégáknak a nevét, akik részt vesznek a bejáráson!
A meghívóval nem rendelkező, illetve nem regisztrált szerkesztőket, riportereket, fotósokat stb. nem tudjuk beengedni az építkezés területére!”

fae7bff4fa61d4009c98fe57ea9ee77b
Az épületkomplexum még márciusban. Fotó: Bernát Benjámin / Magyar Építők

Ekkor felmerült a kérdés, hogy milyen alapon és kiket hívtak meg az eseményre. A meghívottak listája a következő:

  • Délmagyarország,
  • Szegedma,
  • Rádió88,
  • Katolikus Rádió,
  • Magyar Távirati Iroda,
  • Szeged Televízió.

Tehát a szegedi TV-t és a Rádió88-at leszámítva csupa kormányközeli portálok, illetve a közmédiához tartozó MTI. Megkerestük hát a levélben is említett egyik személyt telefonon (miután e-mailben három napja nem válaszolt), hogy hogyan is van a dolog. A telefonbeszélgetés a következőképp zajlott: bemutatkozásom után megkérdeztem, hogy minket miért nem hívtak el. Erre azt felelte, hogy ők döntik el, hogy kiket hívnak egy ilyen eseményre, és most az a döntés született, hogy csak a kiválasztott sajtóorgánumok léphetnek be. Ezt követően megkérdeztem, hogy mégis hogy van az, hogy közel 15 milliárd forint közpénzből építenek egy stadiont, melyre két lapot nem hívnak csak el a városból, egy függetlent és egy egyenesen baloldalit. Ezen mondatomat azonban nem tudtam befejezni, ugyanis közben kinyomta a telefont.

Valahogy így működik a kommunikáció a kormány részéről.  Kérdést csak az tehet fel, aki nem akarja látni a valóságot.