Nem dobta ki az egyetem a klinikák százéves kerítését

Több tíz méteren bontotta el az új pszichiátriai tömb építője a Tisza Lajos körúti klinikák egyik régi betonból, téglából és vasrácsból készült kerítését. Bár védettséget nem élvez, tagadhatatlan, hogy felbecsülhetetlen értéket képvisel, hiszen nagyjából száz évvel ezelőtt került oda, amikor a négy nagy klinikaépület is felépült Klebelsberg Kuno idejében.

Arról még a hét elején írtunk, hogy egy új, modern klinikaépületet ékelnek a Tisza Lajos körút századfordulós miliőjébe. E helyén eddig fák voltak, illetve húzódott a régi kerítés, amit ugye elbontottak. Megkerestük az egyetemet, hogy vajon milyen sorsa jutott a kerítés. Magyarországról lévén szó kinéztük volna, hogy simán ment a vastelepre meg a hulladékudvarba, de azért mégiscsak egy universitasról beszélünk, ahol léteznek értékrendek. És nem is tévedtünk.

A Szegedi Tudományegyetem sajtóosztálya levelünkre azt írta, hogy „a kivitelező körültekintően elbontotta a régi kerítést, melyet a Szegedi Tudományegyetem gondosan betárolt, hiszen azt még Klebelsberg Kuno kultuszminiszter adományozta a klinikának”. Hozzátették, hogy az egyetem ennek megfelelően a kerítést állagmegóvja, szükség esetén pedig fel is újítják majd. Arról, hogy hol fog ezentúl helyet foglalni, később döntenek.

Erről a kerítésről van szó:

Fotó: Google Maps

És így fest most a terület:

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

És hogy hogy nézett ki régen? A konkrét szakaszról nem találtam fotót, de a Tisza-partról kettőt is. Sőt, itt még olyan finomságok is látszanak, mint az egykori Szegedi Gazdasági Vasút belváros felé vezető sínjei a kockaköves útban:

Fotó: Auer / Móra Ferenc Múzeum