Nehezen feltörhető, mégis egyszerűen megjegyezhető jelszó? Segítünk!

Ez az anyag egy a Rackhost Zrt. és a Szegeder.hu közötti együttműködésben jött létre, a cikket nem a Szegeder szerkesztőségének tagja írta.

Manapság már számos dolgot intézünk online. Legyen szó a hírek olvasásáról, közösségi oldalakról, online vásárlásról, az adóbevallásunkról vagy akár a közüzemi számlák fizetéséről. Többségükhöz természetesen felhasználói fiókra van szükségünk, ahol megadjuk személyes adatainkat, sok esetben még a bankkártyánk adatait is. Mindezt pedig mi védi meg a kiszivárgástól, visszaéléstől? A jelszavunk. A Rackhost cikke.

Mégis képesek vagyunk gyermekünk vagy kiskutyánk nevét, esetleg születési dátumunkat használni jelszóként, ráadásul mindenhol ugyanazt. Amennyiben szeretnénk biztonságban tudni adatainkat, az a legkevesebb, hogy megfelelő jelszóval védjük online fiókjainkat.

A felhasználók többsége által használt jelszavakkal általában két gond van. Vagy könnyen megjegyezhetők, ami egyben azt is jelenti, hogy könnyen feltörhetők, vagy pedig ugyan megfelelő erősségűek, de közben nehezen is megjegyezhetőek. Ez egyben azzal is jár, hogy a tulajdonosának fel kell írni valahova, így viszont illetéktelen kezekbe kerülhet, vagy pedig ezt az egyet megjegyzi, de cserébe minden online fiókjához ugyanazt a jelszót használja. Talán mondanunk sem kell, hogy ez sem a legbiztonságosabb módszer, hiszen ha valaki feltöri –vagy jobb esetben csak valahonnan megtudja– ezt a jelszót, akkor minden felhasználói fiókhoz szabad útja lesz. Mit tehetünk?

Mindenekelőtt tisztázzuk, milyen a megfelelő jelszó. A legtöbb platformon nem is regisztrálhatunk akármilyen jelszót használva. A kritérium általában a minimum 8 karakter hosszúság, a kis- és nagybetűk használata, valamint legalább egy speciális karakter. Ezenfelül ne legyen egyértelmű és mások által könnyen kitalálható sem! Ha a közösségi oldalainkon gyakran megosztunk a cicánkkal kapcsolatos tartalmakat, akkor bárki könnyedén bejuthat fiókjainkba a nevét beírva és még különösebb informatikai ismeretekre sincs hozzá szükség. Éppen ezért semmiképpen ne alkalmazzunk ilyen egyértelmű jelszavakat!

Illusztráció: Christin Hume / Unsplash

Ha csak egy erős jelszót szeretnénk megjegyezni, akkor is alkalmazzunk mindenhol különbözőt, viszont választhatjuk azt a megoldást, hogy jelszókezelő programot használunk, amelyhez csupán egy jelszó szükséges, cserébe pedig megőrzi nekünk az összes online fiókunk belépési adatait.

Vagy tartsuk észben az összes jelszavunkat, amelyek ráadásul megfelelő erősségűek és különbözőek is. Ehhez adunk egy jó tippet. Alapvetően ne szavakban gondolkodjunk, hanem mondatokban. Lehet ez általunk és mások által is ismert szállóige, egy dal címe, idézet egy filmből, könyvből, tulajdonképpen bármi, amit biztosan megjegyzünk. Majd a mondat szavainak kezdőbetűit tartsuk csak meg, közéjük pedig illesszünk számokat, vagy különböző karaktereket. Például használhatjuk ezt a mondatot: Kedvenc híroldalam a Szegeder. Ebből pedig alkothatjuk a következő jelszót: K3h3a3sz. Senki sem találná ki, mi mégis könnyedén megjegyezzük. Viszont mindenhova más jelszóra van szükség és erre is van jó megoldás. A honlap nevének első két betűjét, vagy rövidítését illesszük a jelszavunk után a következőképpen:

Facebook: K3h3a3sz_fb

Instagram: K3h3a3sz_ig

Ugyanez természetesen működhet egy szóval is, abban az esetben pedig bizonyos betűit cseréljük le különleges karakterekre, vagy számokra, valamint használjunk kis- és nagybetűket egyaránt. Például a Szegeder szóból lehet ez: Sz4g4d4R!. Ugye máris milyen egyszerűen alkottunk erős és könnyen megjegyezhető jelszavakat?