Négyszeres áron, 4 helyett 16 milliárd forintból épül meg a szegedi fedett uszoda

fedett uszoda etelka sor fotó délmagyar

Az eredeti 4 milliárd helyett négyszer drágábban, 16 milliárd forintból épül fel az Etelka sori fedett uszoda – írja az Átlátszó.

Az uszodát az első, 2016-os tervek szerint 3,5 – 4 milliárd forintból szerették volna felépíteni, de idővel jócskán megdrágult a beruházás. 2017 januárjában, amikor Orbán Viktor és Botka László megegyezett a Modern Városok Program pontjairól, a költségek már 7 milliárdnál jártak, 2018-ra pedig már arról írt a sajtó, hogy az azévi költségvetésből 4, a 2019-esből pedig 12 milliárd forintot irányoz elő a városnak a kormány.

Tehát 2016 és 2018 között 4-ről 16 milliárdra ugrott a létesítmény építésének tervezett költsége.

A szerződést 2018. július 31-én írták alá, a beruházás azonban nem haladt a tervek szerint, többször csúszott és fokozatosan drágult is. Az árváltozásra több ok is született, de az Átlátszó szerint kevés az objektív érv arra, hogy miért ekkora a különbség.

Az áremelkedést azzal magyarázzák, hogy a tervezés, az engedélyeztetés, és a közbeszerzés lebonyolítása alatt eltelt időben megnövekedtek a költségek.

Az uszoda egyébként 13 ezer négyzetméteres lesz, és mindenben megfelel majd a nemzetközi szabványoknak. Létesül egy 50×25 méteres, 10 pályás versenymedence, ehhez társul egy 1 169 fős lelátó, egy bemelegítő- és egy melegvizes tanmedence, valamint egy külső-belső lazító, ülőmedence és edzőterem is.

 

Szeged az uszodára kiírt tervpályázaton nyertes irodával 2016 októberében kötött szerződést arról, hogy a pályamunkájukat tervekké dolgozzák ki, illetve szerezzék be a szükséges engedélyeket. Mivel azonban sok idő telt el, és műszaki problémák is felmerültek mire a projekt a következő fázisba léphetett volna, a város újrakalkuláltatta a költségeket mielőtt kiírták volna a közbeszerzést. Az új kalkuláció 2017 decemberére készült el és nettó 8 milliárd forintot mutatott a kivitelezés becsült költségeként.

fedett uszoda etelka sor (3)
A nyertes iroda látványterve az Etelka sori fedett uszodára.

Az Átlátszó úgy tudja, hogy a város a megnövekedett költségek miatt nem is szeretett volna eredményt hirdetni, de a kormány vállalta a többlet fedezését.

A közbeszerzést végül kiírták 2017 végén, és összesen két jelentkező volt. Az egyik, a Penta Industry Kft. később visszalépett, így a nyertes a West Hungária Bau Kft. és a Dél-Konstrukt Zrt. által formált W-D 2018 Konzorcium lett.

Innentől kezdve a projektet a Modern Városok Program keretein belül a kormány vette szárnya alá. A Átlátszónak az önkormányzat elmondta, hogy a kiviteli közbeszerzési eljárását a száz százalékban állami cég, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. bonyolította, és ők látják el a műszaki ellenőri feladatot.

Miután a közbeszerzést lebonyolították, a BMSK Zrt. felkért egy igazságügyi mérnök szakértőt, hogy vizsgálja ki, az ajánlati ár tükrözi-e a mai piaci viszonyokat, az építőiparban kialakult kapacitás- és szakemberhiányt, továbbá az elmúlt két évben történt munkabér- és építőanyag-költség emelkedését. A szakértői elemzés végül el is készült, és ennek tudatában indult további, eddig ismeretlen útjára a projekt.

 

Nyitókép: Alapozzák a szegedi fedett uszodát. Fotó: Délmagyarország