Négyszáz archív fotóval mesélünk a szegedi múltról

Lehet még újat mutatni régi fényképekkel? Van még, amit csak kevesek láttak? Ezeket a kérdéseket fontolgattuk, mielőtt megszületett a döntés, hogy 2021-ben új sorozatot indítunk a Szegeder Facebook-oldalán, amely keretén belül közel 400 archív fotót mutatunk a város múltjából.

A válasz persze az, hogy lehet újat mutatni, és van is miből, hiszen a Fortepan szegedi archívuma az elmúlt néhány év alatt a duplájára duzzadt. 2017-ben egyszer már megosztottunk 50 felvételt, de azóta történt egy s más, ami miatt most újból érdemes belevágni: sokkal több magas minőségű, gyakran elképesztő fényképet rejt a Fortepan; sokszorosára nőtt a Szegeder követőtábora; és a tudásunk is kiszélesedett kellően ahhoz, hogy akár egy-egy korábban megosztott képet is új megvilágításba helyezhessünk olvasóink számára.

Holnaptól, azaz március 1-ével belevetjük magunkat ebbe a közel félezer felvételbe, melyeket kronológiai sorrendben töltünk fel majd a Szegeder Facebookjára. 1879-ben kezdünk (jó, a legelső kép éppen 1904-es, de utána valóban időrendi sorrend jön), és egészen 1990-ig haladunk, szépen sorjában. Minden nap jövünk majd új poszttal, és néha több, összefüggő felvételt is megosztunk egyszerre.

A képekhez pedig megpróbálunk a legtöbb érdekes és releváns információt párosítani, hogy ne csak szemünket, de agyunkat is kápráztatni tudjuk. Jó szórakozást!

 

Nyitókép: Lissák Tivadar / Fortepan