Napokon belül megjöhet az engedély, aztán kiemelik a Szőke Tiszát

Napokon belül kiadja az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt az engedélyt, amely ahhoz kell, hogy megkezdhessék a Szőke Tisza hajó kiemelését. Az Ativizig azt vizsgálta, hogy a földmunkák veszélyeztetik-e az árvízvédelmi töltést – írja a Délmagyar.

A Hajózásért Alapítvány a Szőke Tisza kiemelésével kapcsolatban nyújtott be kérelmet a hatósághoz. Az egyeztetések már le is zajlottak, a benyújtott tervek az előírásoknak is megfelelnek, így napokon belül ki is adhatják az engedélyt és megkezdődhet a hajó kiemelése. Mivel a árvízvédelem a legfontosabb szempont, ezért csak az annak megfelelő szigorú feltételek teljesítése mellett lehet nagyobb földmunkákat végezni a töltésen.

Kozák Péter, az Ativizig vezetője a Délmagyarnak elmondta, nem számít arra, hogy a gőzös mozgatásával szennyező anyagok kerülhetnek a folyóba. Ha mégis vannak szennyező anyagok a hajón, akkor azok vízbe jutását a Szőke Tiszát kiemelő cégnek kell majd megakadályoznia. Ha valami váratlan dologgal találkoznának, például olyan talajrétegződéssel, amelyről korábban nem tudtak, akkor azonnal a helyszínen intézkednek majd.

Drónvideón az utolsó napjait tengető Szőke Tisza-roncs

Petrács Alex, akinek drónvideói olykor már művészi magasságokba szállnak, látogatott ki a tápéi öbölbe, hogy levideózza a Szőke Tisza gőzhajó maradékát. A roncs azért ilyen népszerű mostanság, mert mint ahogy a napokban megírtuk, két héten belül végleg kivontatják azt a vízből és vastelepre viszik. https://www.youtube.com/watch?v=yen2DCKjA68&feature=em-uploademail

A gőzös 2017 decemberében került a Hajózásért Alapítvány tulajdonába, amelyet kifejezetten a megmentéséért hoztak létre. A Szőke Tisza már a part mellett van, a munkálatok során úgy akarják kiemelni, hogy a hajótest lehetőség szerint egyben maradjon és ne kelljen szétvágni. A kiemelését a KÉSZ Csoporthoz tartozó MA-HARD Vízépítő Kft. fogja végezni. Az Ativizig engedélyének megérkezése után kezdik el azokat a földmunkákat a tápéi ártérben, amelyek után partra tudják emelni az öreg gőzöst.

 

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI