Nagyot drágulnak a SZIN-bérletek jővöre

A SzegedMa vette észre, hogy az idei árakhoz képest 5 ezer forinttal kerül majd többe egy teljes áru bérlet a térség legnagyobb fesztiváljára 2020-ban. Még nagyobb különbségeket kapunk azonban, ha visszamegyünk még pár évet.

Az első 500 bérletet még olcsóbban, 17 990 forintért vehették meg a korai madarak, jelenleg már egy ezressel többe kerülnek. Ezeket most a „napfény, barátság, gyönyörű lányok, fergeteges koncertek és semmihez sem fogható atmoszféra” címszavakkal hirdetik közösségi oldalukon.

Az árak a következőképp fognak változni augusztus végéig:

  • 17 990 Ft
  • 18 990 Ft
  • 21 990 Ft
  • 23 990 Ft
  • 25 990 Ft
  • 27 990 Ft
  • 35 000 Ft

Utóbbi ugye már a helyszíni árat jelenti, ami 2019-ben még csak 30 ezer forint volt.

A 15% körüli áremelkedés egyelőre meglehetősen indokolatlannak tűnik, hiszen 2019-ben sem tett le lényegében semmi újat a fesztivál az asztalra, egyedül az ALDI (ami valóban nagyon szuper húzás volt) és az óriáskerék jelenléte mondható annak, de ezek közül egyik sem ingyenes, mindkettő lényegében vendéglátósként volt jelen.

A lap megszólaltatott pár csalódott fesztiválozót is, egyikük azt mondta,  „elfogadom, hogy a szervezők nem tehetnek bizonyos tényezőkről, például arról, hogy Sean Paulnak meg kellett műteni a lábát, a Prodigyt pedig tragédia sújtotta. Ennek ellenére viszont nem látom, hogy miért kell a bérletárakat ennyire felhúzni. Tavaly emiatt nem mentem egy fesztiválra sem, de jövőre úgy néz ki, valamelyik nagyobb fesztiválra váltok napijegyet. A SZIN fellépőit majd’ minden évben látom, nem nyújt új élményt a fesztivál”. Ez a tendencia pedig nem új keletű: bár a fesztivál évről évre több látogatót vonz, számos helyről azt hallani a városban, hogy emberek már egyszerűen meg sem gondolják, hogy menjenek a SZIN-re, annyira alacsony a színvonal, az árak viszont folyamatos repülőpályán vannak. Többen inkább utaznak az ország másik végébe színvonalasabb fesztiválokra akár Sopronban vagy Kapolcsra, de olyanok is akadnak egyre nagyobb számban, akik beérik a környék alternatív fesztiváljaival, mint amilyenek a woodstocktalanított Hello Ugar! és a szerbiai Malom.

Visszatérve a partfürdőre: a helyszíni bérletárakat elnézve elég drasztikusan szökdécselnek felfelé az árcédulák. 2019-ben ugye 29 900 ezer forint volt a bejáratnál egy bérlet, 2018-ban 25 500, 2017-ben 23 500 magyar tallért kértek érte, 2014-ben pedig mindössze 16 900-at. A SZIN bérletárai tehát lényegében megduplázódtak,

hat év leforgása alatt közel 100%-kal emelkedett az áruk.

Összehasonlításként érdemes megnézni egyébként más fesztiválokat és azok árváltozásait is. Ilyenkor kiderül, hogy például a Szigeten az elővételes bérlet 2014-ben 58-68 ezer forint körül volt kapható, 2019-ben pedig 109 900-ig drágult. Emellett a SZIN drágulása sem mondható oly drasztikusnak, bár az mindenképpen hozzátartozik, hogy Budapesten a fellépők színvonala is javul évről-évre, míg nálunk ugyanaz a nagyra nőtt falunap hangulat várható jövőre is, mint mindig. De ne legyen igazam!

 

Nyitókép: a Szegedi Ifjúsági Napok első napja 2019-ben. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder