Nagyon régi térképekkel nyílik kiállítás a Somogyiban

Szeged 300 éve kapott szabad királyi város rangot, így ebből az alkalomból a könyvtár egy különleges kiállítással kedveskedik a Tisza parti város lakóinak.

A könyvtár kiállításán dolgozóknak ma egy kis kirakós feladatuk volt, ugyanis a tárlatra készülő óriás térkép darabjait próbálták meg összeilleszteni.

Lapunkat Kukkonka Judit, a kiállítás összeállítója a részletekbe is beavatta: „300 éves dokumentumokat a könyvtárnak nehéz előkerítenie, ilyen régi dokumentummal Szeged történetével kapcsolatban nem is rendelkezünk. Úgy gondoltuk, hogy a kiállítást térképábrázolásokon vezetnénk végig. Régi térképeken lehet tehát végignézni Szeged változásait, amik mellett fotók, metszett ábrázolások, könnyillusztrációk szerepelnek.”

 

A tárlat szervezője azt is elárulta, hogy mit tart a kiállítás legérdekesebb részeinek.

„Újszeged ábrázolása térképen például érdekesnek mondható, mert ugye még nem volt ott a Holt Maros, ami most már egy népszerű kirándulóhely.”

Fotó: Somogyi Könyvtár

Bár pontos időponttal még nem rendelkeznek, de terveznek majd tárlatvezetéseket. Ezen kívül pedig még azt is megtudtuk, hogy mi lesz a térképek sorsa a kiállítás végén.

Kukkonka Judit elmondta, hogy a tárgyak a raktári helyükre kerülnek vissza, de tervben van még egy várostörténeti tárlat tervezése is, ami úgynevezett roll-upokon jelenhet majd meg. Így még szállítható vándor kiállítás is válhat nyárára a tárlatból.

A kiállítás április 4-től június 28-ig, azaz a könyvtár nyári zárásáig látogatható a földszinti kiállítótérben, méghozzá ingyenesen.

 

Nyitókép: 1848-ban készült térkép Szegedről. Fotó: Országos Széchényi Könyvtár / Hungaricana