Müller: sok új fertőzött várható Magyarországon

Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni – jelentette ki az országos tisztifőorvos vasárnap online sajtótájékoztatón.

Müller Cecília azt mondta, hogy egyre több laboratóriumi vizsgálatot végeznek, hiszen még mindig zajlik a kontaktuskutatás. Eddig 12 148 mintavétel történt. Éjjel-nappal dolgoznak 7 laboratóriumban, a vizsgálatok folyamatosak, nincsen elmaradás – közölte. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban Müller megjegyezte: „Az elmúlt napok rendelkezései szigorítások. Ezt jól véssék a fejükbe, nagyon fontos, hogy megértsük, ezek nem enyhítések.”

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Kínából érkezett védőfelszerelések valóban nagyon különböző minőségűek. A beérkezett szállítmányokat átvizsgálják, mert nagyon fontos, hogy ezekben megbízhassanak. Müller azt is elmondta, hogy a fertőzöttek között vannak fiatalok és gyerekek is, és egészségügyi dolgozók is vannak karanténban, vannak pozitív esetek is közöttük. Az országos tisztifőorvos beszélt a Szentesen regisztrált fertőzésekről is.

Országosan jelenleg 14 fertőzött szorul lélegeztetésre. Az eddig elhunyt 13 személy átlagéletkora 69 év. Az Index kérdésére elmondta, Magyarországon nem kiugróan magas az elhunytak aránya, pontosan megfelel a környező országokban megfigyelhető trendeknek, hozzátéve azt is, hogy valójában semmilyen hasonlítgatásnak nincs helye a járványkezelésben.

Közölte azt is, hogy a szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve a rosszindulatú, daganatos megbetegedések azok a krónikus betegségek, amelyek a leginkább növelik a koronavírus fertőzésének súlyosabb kimenetelét, egyébként is ezek a leggyakoribb halálokok Magyarországon.

Délután két órakor Halmosi Zsolt országos főparancsnok átadja a megbízóleveleket a kórházparancsnokoknak – ezt már a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője mondta.

Lakatos Tibor kiemelte: a kórházparancsnokok feladata, hogy segítsék, támogassák a kórházak tevékenységét a járvány kezelésében. Orvosszakmai kérdésekben nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntést – szögezte le, hozzátéve: a készletgazdálkodás, az információáramlás és az objtektumvédelem területén lesz feladatuk.

Müllerhez hasonlóan felhívta a figyelmet arra is, hogy kijárási korlátozás bizonyos mozgási lehetőséget biztosít, de nem jelenti azt, hogy mindenki szabadon gyülekezhet, használhatja a közösségi területeket. (via MTI)