Most komolyan, ne nézz pornót a TIK-ben!

Nagyjából ezt írták ki, csak kicsit hivatalosabb megfogalmazásban a harmadik emeleti számítógép-kabinet egyik asztalán elhelyezett táblára az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK). A felirat arra kéri a hallgatókat magyar és angol nyelven, hogy tartózkodjanak olyan tartalmak megtekintésétől, amely meztelenséget vagy erőszakot tartalmaz, mert ez másokban megbotránkozást kelthet, lévén, nyilvános gépet használnak – figyelmeztet a felirat mindjárt az elején.

Fél füllel már én is hallottam, amikor a könyvtárban arról beszéltek emberek, hogy valaki pornót néz a gépen (és amikor odanéznek, átváltja a böngészőt egy másik lapra, amin mondjuk egy hírportál van megnyitva), de hogy pontosan mi indokolta a tiltást, és miért nem szűrik le az ilyen oldalakat egy szoftverrel, azt megkérdeztem az érintetteket, amint válaszolnak, frissítem a cikket.

Frissítés: válaszoltak, ebben azt közlik, hogy részletesebb tájékoztatást nem tudnak adni, pontosan mi történt, ez ugyanis esetlegesen sérthetné a látogatók személyiségi jogait. Viszont azt leírták, hogy nyilvános könyvtárként arra törekednek, hogy a hagyományos és nem hagyományos dokumentumok, információforrások minél szélesebb köréhez nyújtsanak hozzáférést, különféle webhelyek korlátozásának bevezetését éppen ezért nem tervezik.

Nem hiszed el: videónk van arról, hogy egy bácsi pornót néz egy TIK-es gépen

Ma reggel írtunk róla, hogy figyelmeztetést kellett kitenni a SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK), hogy a gépeken ne nézzenek meztelenséget, illetve erőszakot tartalmazó dolgokat.

Közben egy másik olvasónktól újabb képet kaptunk a korábbi videó mellett, ezen konkrétan a könyvespolcok melletti gépeken néz valaki felnőtt tartalmú videót:

Olvasói fotó

Ráadásul a képen láthatóan egy másik ember látható, tehát már biztosan nem csupán egy ember csinált ilyet.

Felső kép: a két számítógépes kabinet az SZTE TIK-ben, forrás: u-szeged.hu