Módosított határidő szerint, de jó ütemben halad a múzeum és a Vár és Kőtár felújítása

Zajlik a tetőcsere, a hátsó homlokzat felújítása, illetve a benti új kiállítóterek kialakítása is, a Vár és Kőtárban pedig új fűtési rendszert építettek ki. A sajtó munkatársai ma negyedik alkalommal tekinthették meg az eddigi munkálatok eredményeit.

Tavaly nyáron kezdődtek el a Móra Ferenc Múzeum, valamint a Vár és Kőtár felújítási munkálatai. A munka a hűvösebb időben sem állt meg, jelenleg a területen megközelítőleg százan dolgoznak.

A legutóbbi alkalommal még nem volt tiszta, hogy mikorra várható a munkálatok befejezése. Az eredeti határidő január 14-e volt, ám előre nem látható okokból több változtatást is eszközölni kellett az eredeti tervekhez képest, melyek a szerződés módosítását, így a műszaki átadás határidejének a változását is maguk után vonták. Az új határidő április 30, melyhez képest az építkezés a kivitelező szerint megfelelő ütemben halad. Ezek az újratervezések többnyire a padlásfödémet, illetve a tetőszerkezetet érintették.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A vár területén régészeti munkák is folynak, melyek szintén lassították a felújítást. Az új főbejárathoz vezető rámpa még nem épült meg, viszont a korai várhoz tartozó templom falainak az alapja egyre markánsabb alakot ölt, mely a jövőben egy betonfedést kap majd. A várban lévő kiállítóteremből még a mészkő burkolat hiányzik, az ezzel kapcsolatos munkálatok a jövő héten kezdődnek.

A természettudományos kiállítás terme már elkészült, a gipszkarton falak már a kiállítás építőket várják. Ahogy itt, úgy a többi kiállítóteremben is gipszkarton falak takarják majd a jövőben az ablakokat, a modern műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelően. „A régi világban a múzeum épületek körbe ablakosak voltak, hogy a természetes fény minden oldalról be tudjon világítani az épületbe. Ma már azonban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a kiállított tárgyak védelmére, ami csak így valósíthat meg” – mondta Fogas Ottó, a múzeum igazgatója.

A felújítás egyik legérdekesebb része a baloldali szárnyban lévő kiállítóterem. Ez olyan egyedi berendezéseket kap, melyek a jövőben lehetővé teszik, hogy adott kiállító igényeire szabhatóvá váljanak a terem feltételei: a légcsere és a páratartalom is beállítható. Így sokkal több lehetőséggel dolgozhat majd a múzeum a kiállított művek tekintetében. Az ehhez szükséges gépek már meg is érkeztek, és hamarosan elfoglalják helyüket a padláson.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder