Modellváltás-szavazás: megküldte Mihálik Edvinnek a minisztérium a vizsgálat eredményét

Mihálik Edvin posztolta a levelet Facebook-oldalán, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szajbély Mihály professzor panaszára adott válaszát tartalmazza. A Momentumos képviselő közérdekű adatigénylést nyújtott be, először nem is kapott érdemi választ, mert véletlenül elírta a dátumot.

Azóta végre megjött a kért dokumentum, amelyet a képviselő meg is osztott Facebook-oldalán. Mihálik emlékeztet: Ez az a levél, amit Rovó László rektor még csak meg sem mutatott Szajbély Mihály professzor úrnak, így végül a levelet ő küldte el neki múlt csütörtökön. A dolog pikantériája a dokumentum végén található kiemelt mondat Rovó Lászlónak címezve, miszerint a panaszosnak meg kell mutatni azt.

Szajbély Mihály előzőleg a botrányos januári szenátusi ülésen elkövetett szabálytalanságok miatt emelt szót, és négy pontban foglalta össze a kifogásait:

  • Nem arról az előterjesztésről szavaztak, ami eredetileg ki lett küldve,
  • Nem adták meg neki a szót a szavazás előtt,
  • Olyan zavarosan vezette fel Rovó László a szavazást, hogy a szenátorok nem is tudták pontosan miről döntenek,
  • A rektor nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel válaszolt a dékánok aggályaira.

A képviselő a posztjában megemlíti, hogy az utóbbi két pontra nem tér ki a levél tartalma, ezeket a panaszokat nem is vizsgálták. Az első pontra a minisztérium azt írta, hogy a napirendi pontokat előzetesen, két nappal a szavazás előtt megküldték a szenátoroknak, így tudhatták miről szavaznak. A napirendi pont módosításait, kiegészítéseit egy nappal ezután szintén megküldték. A végleges napirend végül ezekkel, illetve Rovó László rektor szóbeli kiegészítésével lett elfogadva. Az ITM vizsgálata szerint mindent újra felolvastak szavazás előtt, így nem történt szabálytalanság, bár a kiszivárgott videó alapján ez nem ment ennyire simán.

Azt is írták, hogy Szajbély Mihály is megkapta felszólalási jogát és élt is vele. Ez nem teljesen igaz, ugyanis az eredeti indítványról való szavazás előtt nem kapott szót, csak utána. Pont ezért a módosító javaslatait sem tudták beépíteni, mert a szavazás során már elfogadták ezt az eredeti verziót. A levél végül azzal fejeződik be, hogy a szenátusi ülésen a döntéshozatal kapcsán szabálytalanság nem merült fel, így a vizsgálat le lett zárva. Eme döntés miatt Rovó Lászlónak tehát nincs jogköre arra, hogy a szavazás eredményét megsemmisítse és új szavazást írjon ki. A levél teljes tartalma alább megtekinthető:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.