„Mit tehet egy Nobel-díjas a klímaváltozás ügyében?” – Gérard Mourou fizikus előadása Szegeden

Gérard Mourou a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen tartja klímaváltozással kapcsolatos előadását.

Gérard Mourou kutató, fizikus professzor, aki a tavalyi évben fizikai Nobel-díjat kapott, a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megnyitóján tart előadást arról, mit tehet egy Nobel-díjas a klímaváltozás ügyében.

A francia kutató 1985-ben írta meg nagyhatású tanulmányát Donna Stricklanddel közösen, a nagy intenzitású, ultrarövid lézerimpulzusok létrehozásáról, mely forradalmi kutatásért a Nobel-díjat kapták. Kutatásuknak köszönhetően nem csak a fizika tudományterülete gazdagodott, de eredményeik fájdalommentesebb és gyorsabb gyógyulással járó szemműtétekhez is vezettek az orvostudományban.

Hirdetés

Gérard Mourou nevéhez fűződik még továbbá az ELI-projekt nevű EU-s tudományos nagyberuházás is, melynek részeként Szegeden létrejöhetett az ELI-ALPS kutatóközpont. A párizsi Ecole Politechnique professzora részt vesz a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló lézeres gyorsításon alapuló neutron forrással végzett transzmutációs eljárás kidolgozásában is. A kutatásba bekapcsolódnak az ELI-ALPS kutatóközpont és az SZTE szakemberei is. (via MTI)

 

Nyitókép: The Star Online