Mit keres a szegedi Centrum Áruház egy budapesti kerület egyik eldugott utcájában?

Van egy sziget a Dunán, a Csepel-sziget, ami nem az a hagyományos értelemben vett sziget, hiszen nem egy óceán közepén van pálmafákkal, hanem Pest megyében. Vannak rajta kisebb-nagyobb települések, úgy mint a legdélebbi, Makád, vagy a legészakabbi, Csepel. Utóbbi nem is igazán település, hiszen nem önálló, hanem Budapest 21. kerülete. Itt gyártották régen szinte az összes biciklit, amiket ma már csak az idősek (vagy a régiségeket kedvelők) használnak.

Van azonban valami furcsa Csepel utcáin: ha a főváros központja, azaz észak felől jövünk a Weiss Manfréd úton, rákanyarodunk az Ady Endre útra, majd a Táncsics Mihály utcára, egyszer csak feltűnik egy régi, leharcolt áruház, ami kiköpött úgy néz ki, mintha a szegedi Centrum lenne. Nem véletlenül.

budapest-centrum-csepel-aruhaz
Fotó: Budapest folyóirat

A Csepel Áruházat még 1961-62-ben tervezték meg, építeni pedig 1964-ben kezdték. 6034 négyzetméteresre álmodták meg egy korábbi sportpálya helyére, a tervekben pedig volt pár kiemelt rész, amit mindenképpen szerettek volna megvalósítani:

Hirdetés
  • minél nagyobb földszinti eladótér,
  • amiben minél kevesebb pillér van,
  • és olyan kirakatrendszer, ami kapcsolatot teremt az utcai és az áruházi forgalom között.
Mai történelmi rovatunkban egy képet közünk a Csepel Áruházról, mely 1975. december 14. ezüstvasárnap készítette Soós Lajos, az MTI munkatársa.
A Csepel Áruház 1975. december 14-én. Fotó: Soós Lajos / MTI

Utóbbi azért lehetett fontos, mert így nemcsak hogy az utcáról jobban sikerült bevonzani az embereket, de a bentiek sem érezték magukat bezárva, a hatalmas üvegablakok végett ugyanis kevésbé volt nyomasztó a hely.

Hiába vagyunk alig másfél évtizeddel csak a második világháború után, az épületről máris sugárzott az az igazi, főként a 70-es évekre jellemző építészeti formavilág és hangulat, amit a mai napig sok helyt látunk.

De valami mégsem stimmel az egész sztoriban, Csepel új áruháza ugyanis több ponton is megegyezik a szegedi Centrummal. Ennek az az egyszerű oka, hogy

a Csepel Áruház terveit szinte módosítás nélkül küldték le anno Szegedre, hogy azok alapján épüljön fel a Kiskörút új, elsőként Tiszára keresztelt áruháza,

amit ma csak Centrumként emlegetünk.

centrum áruház f
A mai Tisza Lajos körút egyik ikonikus épülete, a Tisza Áruház, a későbbi Centrum, Skála, majd Ázsia Kincse. Fotó: a kép eredete ismeretlen, ha ismered a forrást, jelezd felénk.

A szegedi áruházat is Balogh István és Hollay György tervezte, és két évvel a csepeli után készült el.

Úgyhogy ha legközelebb Csepelen sétálsz, és szembejön a Centrum, most már tudod, miért van. That’s all for now, folks!