Mindjárt kész a liget, így néz ki most

Egyik nap kimentem a szép napos időben megnézni, hogy fest a fejújítás alatt álló újszegedi liget, amit az eredeti tervek szerint már szeptemberre kész lett. Nézzük milyen pozitív és negatív változások mentek végbe kb. egy hónappal elkészülte előttig.

 

+ Még mindig egy csodás park

 

Tele ezernyi fával, köztük a százéves platánokkal. Manapság bármit könnyű elrontani, de a liget úgy tűnik a felújítás után is tökéletesen alkalmas lesz arra, amire eddig is volt: például ülni a fűben, futkosni körbe-körbe, deszkázni a spanokkal és átbringázni rajta. Sőt!

 

+ Sokkal használhatóbb

 

Viszonylag sok új funkciót kapott, és a régiek is fel lettek frissítve, vagy több helyen egyszerűen megjavítva:

  • a bicikliút például ezentúl nem egy elkopott festékcsík lesz a fősétány mentén, hanem teljes mértékben el lett különítve, tükörsima és végre kétirányú lett
  • épült egy 1 500 méter hosszú rekortán futókör, pont mint amilyen a Margitszigeten van
  • épül egy interaktív játszópark Levéldarázs néven, ami még nem készült el, de látványterven eléggé mutatós
  • és egy csomó apróság, amik egy része nélkülözhetetlen egy ekkora közparkban:
Ilyen a futókör egy részlete a Népkert sor mellett. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Egy tanösvény. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

+ Sokkal zöldebb lesz

 

Ha minden igaz, akkor készül egy csomó fejlesztés a park növényzete érdekében is, például egy 18 000 méteres öntözőrendszer, plusz ültetnek 34 új fát, 11 800 cserjét és közel 10 000 évelőt és egynyári virágot, ami biztos sokat dob majd rajta. Lehet lesz valami hasonló, mint a rég elfeledett rózsakert.

 

– Teljesen elvesztette a ‘Tipikus szép városi park’ jellegét

 

Ezt mindenki maga elé tudja képzelni: százéves fák, kanyargó kövezett utak, historizáló utcabútorok (kandeláberek, padok és kukák). A liget is ilyen volt eddig, ezt a hangulatot viszont hiába keressük ezentúl. A felújítás alatt lecserélt utcabútorok teljesen új képet adnak a ligetnek, ami eddig is kicsit zavaros volt.

Ha kronológiailag nézzük, a liget megalapításától úgy a második világháborúig rendelkezett egységes képpel, aztán folyamatosan kerültek bele az újabb és újabb vasbeton szerkezetek, amiket a park határain kívül kellett volna tartani: ilyen a víztorony, a szabadtéri színpad és valamilyen szinten az elkerített termálkút is. Ezek mind belezavartak az amúgy alapvetően századleji hangulatot sugárzó parkba.

De mégsem annyira, mint a most odakerült tárgyak: a villanyoszlopok hasonlóak, mint amilyeneket már megszoktunk a Somogyi utcában, azaz teljes mértékben nem illenek a helyükre. Teljes mértékben elfogadhatóak lennének egy frissen felépült lakónegyedben, de itt valahogy túl bénán hatnak. Ilyenek még a rikító színes edzőeszközök is, amiket több ponton szórtak szét a parkban. Padok terén annyit tudni, hogy a ligetből a felújításkor egy sírkövekkel foglalkozó szegedi cég telephelyére szállították őket, hogy a sérüléseiket kijavítsák, de azt nem tudni, hogy azok kerülnek-e vissza, vagy lesz-e modern helyettesük.

 

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder