„Mindig tudtam, hogy nem követtem el etikai mulasztást”

A márciusban koronavírussal megfertőzött Rovó László egyetemi rektor volt a HírTV Magyarország élőben műsorának vendége ma este. A rektor annak kapcsán került meghívásra, hogy lezárult az ellene indított vizsgálat, amely egyébként megállapította, hogy a rektor mindent a lehető legjobban csinált, sőt.

Kezdésnek a riporter feltette a kérdést, hogy mindezek után megkönnyebbült-e, mire Rovó azt felelte, hogy mindig is tudta, hogy nem követett el etikai mulasztást, és nem lepődött meg azon, hogy ez lett az eredmény. Azt azonban megjegyezte, hogy az viszont „nagyon komoly etikai problémát” vetít a másik oldalra, hogy nemcsak őt, hanem magát az egyetemet is támadták akkoriban, amikor kiderült, hogy fertőzött.

A rektortól azt is megkérdezte a műsorvezető asszony, hogy akkor így végül hány embert fertőzött meg a koronavírussal, amire jött is a legegyértelműbb válasz: „Egyet sem, természetesen.” Rovó azt mondta, hogy pontos számot nem tud, de úgy 170 embert ellenőriztek le.

A rektor eztán gyorsan megköszönte a HírTV „pártatlan és tiszta véleményét”, majd kitért arra is, hogy

  • dél-tiroli síelésének nem volt köze a megfertőződéséhez,
  • semmilyen jogszabályt vagy törtvényt nem szegett meg,
  • és a kollégáit sem veszélyeztette fertőzöttsége alatt.

Az eredményekről annyit szólt, hogy „gyakorlatilag az összes olyan állítást, amit ellenem felhoztak, ez megcáfolt”.

Rovó arra a kérdésre, hogy a sajtó bocsánatot kért-e tőle, esetleg voltak-e helyreigazítások, azt felelte, hogy nem tud róla, és hogy bár próbáltak „ebbe az irányba lépni”, de „a jelenlegi bírói elsőfokú eredmények alapján ezt nem tartják fontosnak”.

A riporter ezt követően megkérdezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara ezek után mégis miért indított eljárást, amely kérdésre Rovó a következőt felelte: „Hogy őszinte legyek ezt én sem tudom, hiszen az etikai bizottság Szegeden a saját beosztottjaimból áll.” Mint mondta, érdeklődve várja alkalmazottaitól, hogy megmagyarázzák mindezt.

Ezután kitérnek a szegedi Momentumot ért kisebb botrányra is, melyben a MOK szegedi szervezetének egyik tagjáról kiderült, hogy egyszerre párttag is. Ennek kapcsán az interjú visszakanyarodott egészen a tavalyi önkormányzati választásokig, Rovó szerint ugyanis bosszúból azért indult ellene az eljárás, mert tavaly Nemesi Pál malmára kezdte hajtani a vizet nyilatkozataival.

A rektor említést tett arról is, hogy az ügy során állítólag többen nyomon követték az orvosi adatait, amivel törvénysértő magatartást követtek el. Rovó szerint történt feljelentés is.

A teljes interjú itt látható:

Magyarország élőben Rovó Lászlóval (2020-06-19) – HÍR TV

Senkit sem fertőzött meg Rovó László – erről a Szegedi Tudományegyetem rektora Magyarország élőben című műsorunkban beszélt annak kapcsán, hogy lezárult az e…

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]